Nepal: Pastor fałszywie oskarżony i osadzony w więzieniu przez ponad trzy miesiące, zwolniony za kaucją

HYDERABAD , Indie (Morning Star News)

Pastor aresztowany w Nepalu w marcu pod zarzutem naruszenia praw religijnych, a następnie ponownie aresztowany chwilę po zwolnieniu w kwietniu, został zwolniony po zapłaceniu wygórowanej kaucji w tym miesiącu, podają źródła.

Po raz pierwszy aresztowany 23 marca pod zarzutem rozpowszechniania fałszywych informacji za mówienie, że modlitwy mogą wyleczyć nowego koronawirusa, pastor Keshab Raj Acharya został zwolniony 8 kwietnia, aby zostać ponownie aresztowany kilka chwil później pod zarzutem „obrazy uczuć religijnych” i „nawracania na chrześcijaństwo”. ” Po ponad trzech miesiącach więzienia został zwolniony 3 lipca po zapłaceniu kaucji w wysokości około 2500 USD, podają źródła.

„Było to dla mnie bardzo trudne” – powiedział pastor Acharya Morning Star News. „Myślałem o moich małych dzieciach i żonie i wołałem do Pana w modlitwie. Spoglądałem na Niego z nadzieją, że jeśli będzie z Jego woli, żebym został przez to poddany próbie, to On mnie z tego wyciągnie ”.

Powiedział, że funkcjonariusze rządowi i policja współpracowali przeciwko niemu.

„Układali dokładny plan, aby upewnić się, że zostanę w więzieniu przez dłuższy czas” – powiedział pastor Acharya.

Oskarżenia przeciwko ojcu dwójki małych dzieci naruszają porozumienie o wolności wyznania, którego Nepal jest sygnatariuszem – stwierdzili obrońcy praw człowieka i przywódcy chrześcijańscy w Himalajach.

„Zostałem zwolniony za kaucją po tym, jak moja żona zapłaciła 5 000 nepalskich rupii [41 USD] 8 kwietnia, ale po kilku minutach ponownie zostałem aresztowany” – powiedział pastor Acharya Morning Star News.

Kiedy zapytał, dlaczego funkcjonariusze ponownie go aresztowali, policja powiedziała, że ​​sprzeciwił się nepalskim zwyczajom religijnym, rozdając ulotki ewangeliczne w kilku miejscach, powiedział. Funkcjonariusze przesłuchujący go dalej kpili i nękali go, gdy kazali mu wyjaśnić każde zdjęcie, które znaleźli w telefonie komórkowym, który mu skonfiskowali, powiedział.

Pastor Acharya przechowywał w swoim telefonie komórkowym pliki i traktaty ewangelii. Widząc zdjęcia różnych obszarów Nepalu i ludzi, których tam spotkał, oficerowie szydzili z niego, mówiąc, że był w każdej dzielnicy i że zdjęcia są solidnym dowodem przeciwko niemu.

„Wyśmiewali się:„ Och, jeździliście po całym kraju, głosząc o Chrystusie przeciwko kulturze i zwyczajom hinduizmu Sanathana. Jesteś zagrożeniem dla naszego narodu. Nie powinno cię tak łatwo odejść ”- powiedział pastor Acharya.

Kiedy zapytał funkcjonariuszy, dlaczego był przetrzymywany tak długo w areszcie, pomimo wszelkiej możliwej współpracy, odezwali się do niego z szacunkiem, jednocześnie wymyślając przeciwko niemu fałszywe zarzuty.

„Funkcjonariusze powiedzieli mi:„ Proszę pana, nie jest pan kryminalistą. Jesteś mężem Bożym. Pan cię uratuje, „ale oni przekręciliby kontekst mojej narracji i sami napisali oświadczenia, aby tylko wzmocnić sprawy przeciwko mnie” – powiedział Acharya w wywiadzie dla Morning Star News. „Dopiero gdy zostałem wystawiony przed sędzią, dowiedziałem się, co o mnie napisali. I za każdym razem byłem zaskoczony, widząc, jak policja przekręca moje zeznania i przedstawia je sądowi, aby sędzia naprawdę pomyślał, że stanowię zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego ”.

Policja postawiła zarzuty o obrazę uczuć religijnych i prozelityzm, a 19 kwietnia sędzia okręgu Kaski wyznaczył kaucję w wysokości 500 000 rupii nepalskich (4084 USD), uznawanych za nieproporcjonalnie wysokie jak na postawione mu zarzuty.

„Za każdym razem, gdy prosiłem policję o pokazanie mi oświadczeń, które napisali na mój temat, nie pozwalali mi ich przeczytać.” – powiedział pastor.

źródło: morningstarnews.org