12.06.2020

W marcu Milad podjął przełomową decyzję o opuszczeniu żony i siedmiorga dzieci i zejścia do podziemia. W ten sposób było bezpieczniej. Ich życie zostało całkowicie zniszczone odkryciem, że przeszedł z Islamu na Chrześcijaństwo, a płonące resztki spalonego domu wysłały wyraźne przesłanie: wszyscy byli w bezpośrednim niebezpieczeństwie.

Jako jeden z głosicieli pięciu codziennych modlitw w meczecie, wieśniacy niemal natychmiast zauważyli nawrócenie Milada. To nie był tylko skandal, to było nielegalne. To, co zaczęło się jako zagrożenia, szybko przerodziło się w ataki i podpalenia .Jego nawrócenie było wielką plamą na gobelinie Islamu i musiał zostać zabity jako odstępca.

Pochwyceni między kulturą a religią, nawróceni („wyznawcy muzułmańscy”) są prawdopodobnie najbardziej prześladowanymi ludźmi na świecie. Można je znaleźć wszędzie tam, gdzie istnieje Islam; pochodzą z wielu grup społecznych i wielu języków. Chociaż doświadczenie nawróconych Muzułmanów różni się w zależności od kraju,  zwykle mają trzy wspólne cechy: są konwertytami z islamu, są wyrzutkami i są ścigani.

W cieniach

Żyją w fundamentalistycznych krajach islamskich, zwykle pod pewnym szariackim prawem. Kraje te obejmują Afganistan, Egipt, Indonezję, Iran, Irak, Malezję, Malediwy, Mauretanię, Nigerię, Pakistan, Katar, Arabię ​​Saudyjską, Sudan, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Jemen. W tym przypadku przejście na chrześcijaństwo z islamu jest zwykle bardzo niebezpieczne; kosztem jest często bicie, gwałt, tortury lub śmierć. Z tego powodu często muszą czcić w tajemnicy lub w cieniu.

Nawrócony Muzułmanin nie należy do żadnego z tych światów. W tym celu zostaje złapany w ziemi niczyjej. Uważany jest za zdrajcę islamu, odciętego od rodziny, przyjaciół, pracy i całej społeczności muzułmańskiej. Musi żyć w ruchu, ukrywając się przed policją i własną rodziną, którzy uważają, że musi umrzeć.

Wyrzutek społeczny

Co gorsza, często odcina się od jego nowych chrześcijańskich braci i sióstr, którzy mogą być celem dla rządu lub mafii. Z powodu skrajnej izolacji i emocjonalnych kosztów nawrócenia wielu nawróconych powraca do swojej starej religii, zamiast płacić wygórowane koszty. Ponieważ czasami wracają do islamu, inni chrześcijanie mogą być narażeni na to, że pomagają im po drodze.

Niesamowity świadek

Ale nasiona, które znajdują żyzną glebę i deszcz, stają się najbardziej niewiarygodnymi wierzącymi, są często jednymi z najbardziej oddanych wierzących i żarliwych ewangelistów. Po zapłaceniu najwyższych kosztów, ich największa próba staje się ich największą siłą.

Ich świadectwo jest na wagę złota, ponieważ zostało wykute w piecu.

Wśród byłych wyznawców Islamu są jedni z najbardziej zagrożonych chrześcijan na świecie,ich świadectwo i odwaga są olśniewającym przykładem siły Ewangelii.

źródło: persecution.org