13.06.2020 Myanmar

W grudniu 2018 r. Pastor Aung Tun Oo z kościoła Agape Baptist Church w Mandalay, drugim co do wielkości mieście w Myanmarze, został zaproszony do miejscowego klasztoru, aby wręczyć dzieciom prezenty. Nie wiedział, że wideo, w którym prosił dzieci, aby odmawiały z nim modlitwę, stanie się popularne w mediach społecznościowych, co wielu uznało za brak wrażliwości na otoczenie, doprowadzając do szału wielu buddystów.

Pomimo publicznych przeprosin lidera Mandalay Council of Churches (MCC), listu przeprosin pastora Aung Tun Oo do organizacji Sangha i członków komitetu buddyjskiego, sprawa jest w toku.

Radykalni mnisi wnieśli przeciwko niemu 17 grudnia 2018 r. oskarżenie na podstawie art. 295 kodeksu karnego Birmy, który kryminalizuje obrazę innej religii. Sąd przyjął sprawę i wyznaczył rozprawę na 28 stycznia 2019 r.

W tym czasie birmański pastor z wcześniej istniejącymi chorobami już zorganizował operację serca.

Wysoki profil jego sprawy zniechęcił wielu do pomocy, ponieważ „powód” jest znaną buddyjską radykalną grupą Ma Ba Tha. Pastor powiedział Międzynarodowemu Koncernowi Chrześcijańskiemu (ICC): „ Szukałem prawników, ale nikt nie zaakceptuje mojej sprawy, więc musiałem zatrudnić prawnika spoza miasta. Kosztowało to więcej czasu i pieniędzy, ponieważ musiała jechać na każde przesłuchanie . ” Jeden ze starszych pastorów z MCK potwierdził również, że pastor Aung Tun Oo jest w naprawdę trudnej sytuacji – podczas gdy wielu chce nadal pomagać, ci prawnicy zbyt boją się radykalnej grupy buddyjskiej i jej władzy.

Pastor Aung Tun Oo został zwolniony za kaucją przez sądy z powodu jego poważnej choroby serca, co doprowadziło radykalne grupy do szału. 11 lutego 2019 r.

Radykalni mnisi złożyli kolejną sprawę przeciwko niemu, jego żonie, asystentowi pastora jego kościoła i wielu innym urzędnikom kościelnym. Jego zasoby, zdrowie psychiczne i fizyczne oraz finanse są niezwykle napięte od dwóch lat.

Podczas gdy jego kościół normalnie byłby w stanie zapewnić mu podstawowe wsparcie kongregacyjne, pandemia pozbawiła go większości dochodów. Nie może utrzymać swojej rodziny kosztem procesu i kosztami leczenia.

W odpowiedzi (International Christian Concern) udzielił pomocy pastorowi Aung Tun Oo, aby mógł kupić lek, którego potrzebował po operacji. Został bardzo zachęcony dzięki pomocy MTK, a także modlitwom i wsparciu wielu lokalnych chrześcijan.

Proszę, nadal módlcie się o jego zdrowie i pozew.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .