Nigeria (Morning Star News) – W środę (29 lipca) muzułmańscy pasterze Fulani napadli na wioskę w środkowej Nigerii w stanie Kogi, zabili 14 chrześcijan baptystów, w tym 13 członków ich dalszej rodziny, podają źródła.

Policja powiedziała, że ​​żona, matka, wszystkie dzieci i inni krewni jednego mężczyzny – w sumie 13 – zginęli w ataku na Agbadu-Daruwana o 2 w nocy. Stracił także młodszego brata, ciotkę i wujka oraz szwagierkę, powiedział w oświadczeniu komisarz Kogi State Command of Police Ede Ayuba.

„W tej rodzinie przeżyła tylko jedna osoba” – mówi Ayuba.

Liderzy All Africa Baptist Fellowship opublikowali informację na stronie grupy na Facebooku, że ofiary były członkami kościoła Bethel Baptist w Agbadu-Daruwana, będącego częścią Lokoja Baptist Association of Kogi State Baptist Conference.

„Od tego czasu zostali pochowani” – czytamy w poście. „Wszyscy członkowie społeczności, głównie chrześcijanie, uciekli. Proszę, módlcie się o Bożą interwencję przeciwko antychrystowi na ziemi.

Mieszkanka rejonu Rachael Nuhu powiedziała Morning Star News w wiadomościach tekstowych, że napastnikami byli Fulani, głównie muzułmańscy pasterze bydła, którzy również atakowali okoliczne wioski.

„Najechali wioskę uzbrojeni w broń i jeżdżący na motocyklach” – powiedział Nuhu. „Mówili w języku Fulani, atakując naszych ludzi. To nie pierwszy raz, kiedy atakują nasze społeczności, ponieważ inne wioski wokół nas zostały zaatakowane w podobny sposób przez tych pasterzy ”.

Komisarz Ayuba powiedziała, że ​​oprócz 14 zabitych osób, sześć zostało rannych.

W oświadczeniu głównego sekretarza prasowego Onogwu Muhammeda wygłoszonego w czwartek (30 lipca), Bello przyrzekł wspierać operacje przeciwko „elementom przestępczym”.

W marcu 2018 roku pasterze Fulani zabili podobno 32 osoby w okręgach Dekina i Omala w stanie Kogi. Nosząc wojskowe mundury i uzbrojeni w karabiny szturmowe AK-47 spalili także 20 domów.

30 stycznia  Christian Solidarity International  (CSI) wydał  ostrzeżenie  o ludobójstwie w Nigerii, wzywając stałego członka Rady Bezpieczeństwa ONZ do podjęcia działań. CSI wydało wezwanie w odpowiedzi na „narastającą falę przemocy skierowanej przeciwko nigeryjskim chrześcijanom i innym osobom uznanym przez islamistycznych bojowników za„ niewiernych ”w północnych i środkowych regionach kraju”.

źródło: morningstarnews.org

Artykuły / zdjęcia mogą być przedrukowywane za pośrednictwem Morning Star News.

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

(FILES) This file photo taken on October 11, 2016 shows Agop Manut (11 months), who suffers acute malnutrition and respiratory distress, assisting at the clinic run by Doctors without Borders (MSF) in Aweil, Northern Bahr al Ghazal, South Sudan.
South Sudan’s government said on February 20, 2017, that the country’s over three-year war has led to famine in parts of the nation, while nearly half the population was going hungry. / AFP PHOTO / ALBERT GONZALEZ FARRAN

Klęska głodu zagraża również mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl, salezjański wolontariat misyjny