Muzułmanie mordują chrześcijanina, który próbował chronić swoją siostrę. Jego ciało porzucono na ulicy!

Arif Masih, lat 32, został pobity, porwany, otruty, a następnie porzucony na ulicy.

Mimo skarg i świadków policja nie zatrzymała sprawców.

Gojra (AsiaNews) – Arif Masih, lat 32, został zabity przez grupę muzułmanów za próbę obrony swojej siostry przed prześladowaniem ze strony dwóch młodych muzułmanów. Kilka dni wcześniej dwaj młodzi mężczyźni zaciągnęli dziewczynę na ulicę i rozebrali ją do naga.

Arif Masih jest synem Saleema Masiha i mieszkał w wiosce Chak 370 Tariqabad (Gojra, Pendżab). Według jego brata, Rizwana Masiha, wydarzenia rozpoczęły się 20 maja. Ich siostra, Rehana Bibi, lat 18, poszła na bazar kupić trochę mleka. Po powrocie do domu dwaj młodzi mężczyźni, Muhammad Tariq i Muhammad Majid, zaczęli ją nękać. Dziewczyna próbowała uciec i schroniła się w domu. Obaj włamali się do domu i wdali się w bójkę z Arifem.

Dwaj młodzi mężczyźni również zabrali dziewczynę i zaciągnęli ją na bazar, zdarli z niej ubranie i kpili z niej.

Okręgowy policjant Toba Tek Singh Rana Umar Farooq nakazał im złożenie skargi. Dlatego Arif sporządził skargę (pierwszy raport informacyjny nr 506/2021) przeciwko Muhammadowi Tariqowi i Muhammadowi Majidowi, powołując się na artykuł 354-A, który karze „każdego, kto atakuje kobietę lub używa jej siły przestępczej i rozdziera jej ubranie. ją publicznie ”. Skarga została złożona tego samego 20 maja, ale nikt nie został zatrzymany.

Od tego czasu oskarżony zaczął grozić Arifowi najgorszymi konsekwencjami, jeśli nie wycofa skargi.

Według kilku świadków, 23 maja obaj sprawcy udali się do domu Arifa i zaatakowali go. Załadowali go na swój motocykl, a następnie pobili i otruli, wyrzucając na ulicę. Miejscowa ludność poinformowała rodzinę, że ich syn na środku drogi jest martwy. W stanie krytycznym Arif został najpierw przewieziony do Szpitala Centralnego Tehsil w Gojra; po udzieleniu pierwszej pomocy został przeniesiony do szpitala aliantów w Faisalabad. Ale z powodu odniesionych obrażeń i trucizny zmarł.

24 maja, na znak protestu, rodzina zabrała ciało Arifa i wystawiła je na Samundri Road (Faisalabad), zatrzymując pojazdy i żądając sprawiedliwości od głównego ministra Pendżabu, Sardara Usmana Bazdara; od generalnego inspektora Pendżabu Inama Ghaniego i od regionalnego funkcjonariusza policji Raja Rifata Mukhtara.

Obrońca praw człowieka Baba Intizar Gill, który jest przewodniczącym partii Aqliyat-e-tahafuz, potępił incydent i domaga się sprawiedliwości dla rodziny.

źródło: asianews

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

(AP Photo / Farah Abdi Warsameh)

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)