Mozambik: wiele dzieci zostało osieroconych, niedożywionych, pozbawionych edukacji, gwałconych, okaleczonych i porwanych

24.06.2021 Mozambik – Niedawny  raport  wydany przez Save the Children, Plan International i World Vision szczegółowo opisuje przemoc dotykającą dzieci w Cabo Delgado w północnym Mozambiku.

Według Emily Wood z Christian Post „ Gwałtowne ataki islamskich rebeliantów w prowincji Cabo Delgado doprowadziły do ​​śmierci ponad 2838 osób, w tym ponad 1400 cywilów, choć oczekuje się, że rzeczywista liczba będzie wyższa”.

Raport stwierdza, że ​​w wyniku tych ataków wiele dzieci zostało osieroconych, niedożywionych, pozbawionych edukacji i narażonych na poważne naruszenia praw człowieka, takie jak gwałty, okaleczenia i porwania .

Amy Lamb, dyrektor ds. komunikacji Open Doors, powiedziała The Christian Post, że populacja chrześcijan w Mozambiku jest jedną z najszybciej rosnących na świecie . „Z powodu [wzrostu chrześcijaństwa] widzimy grupy dżihadystyczne, w tym te, które są powiązane z państwem islamskim, z al Shabab, z Boko Haram, al Kaidą” – wyjaśnił Lamb.

„Po prostu organizują się razem, aby rozszerzyć swoje terytoria na całym kontynencie afrykańskim, a ich celem jest tak naprawdę wykorzenienie chrześcijaństwa z tego terytorium i, niestety, pod pewnymi względami, to działa” – kontynuowała. „Nawet konkretnie z tej północnej części Mozambiku, około 800 000 ludzi uciekło z tego regionu, a ci, którzy pozostali, w tym kobiety, dzieci, rodziny, stoją w obliczu głodu, nawet jeśli są oszczędzeni przed… przemocą”.

W sprawie wywiadów prosimy o kontakt z Addison Parker:  press@persecution.org .

źródło: International Christian Concern

„SUDAN POŁUDNIOWY – PRZEMILCZANE CIERPIENIE”

Dziecko z sudańskich gór Nuba wykazuje oznaki poważnego niedożywienia w ośrodku żywieniowym w obozie dla uchodźców Yida w Sudanie Południowym.
GŁÓD DOTYKA 60 PROCENT POPULACJI
Sytuacja w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w Sudanie Południowym osiągnęła poziom kryzysowy i konieczne są działania na większą skalę.

Zgodnie z prognozami Zintegrowanej Klasyfikacji Faz Bezpieczeństwa Żywnościowego (IPC), szacuje się, że 5,8 mln osób (48% populacji) doświadczyło kryzysowego poziomu braku bezpieczeństwa żywnościowego (faza 3 IPC) lub gorzej – liczba ta ma wzrosnąć do 7,2 mln (60 procent populacji) podczas trwającego chudego sezonu od kwietnia do lipca 2021 r.

60,5 proc. mieszkańców Sudanu Południowego to chrześcijanie z czego niemal 40 proc. to katolicy, a 20,7 proc. stanowią protestanci (anglikanie, baptyści i zielonoświątkowcy). Wielu z nich musi emigrować. Po długotrwałej suszy mamy teraz katastrofalną powódź, brak żywności, brak domów. To co zostało odbudowane po wojnie teraz zostało zniszczone przez powódź. Prezydent ogłosił w kraju klęskę żywiołową. Jak podają międzynarodowe organizacje z ok. 13 mln mieszkańców, ok. 7 mln potrzebuje natychmiastowej pomocy – żywność, leki, woda pitna bo prawie 60 proc. ludności nie ma dostępu do czystej wody.

Korzystają z wody po powodzi w której topiły się zwierzęta, której używają do wody higieny co owocuje chorobami takimi jak malaria, czy dur brzuszny.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodze, zmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Niestety nie mają dostępu do innej wody – zwrócił uwagę Dyrektor Polskiej Sekcji Papieskiego Stowarzyszenia ‘Pomoc Kościołowi w Potrzebie ks. Waldemar Cisło. Zdaniem duchownego najcenniejszą rzeczą którą możemy ofiarować mieszkańcom Sudanu to modlitwa i wsparcie materialne.

– Wszędzie mamy swoje struktury więc jest nam najłatwiej dotrzeć z pomocą. Pomagamy na miejscu poprzez księży, parafie, zaufanych ludzi tak, że ta pomoc dociera do najbardziej potrzebujących – zapewnił ks. Cisło.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Masowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

Przypominamy o obywatelach i obywatelkach tego kraju, zwłaszcza tych najmłodszych, apelując o konkretną dla nich pomoc.

• 9 lipca 2011 r. Sudan Południowy po dekadach przemocy i konfliktów ogłosił niepodległość jako najmłodszy naród na świecie
  • Brutalny konflikt wybuchł pod koniec 2013 roku. Ponad 2,2 miliona ludzi zostało zmuszonych do ucieczki, głównie do krajów regionu: Etiopii, Sudanu i Ugandy.  Kolejne 1,6 mln uciekało w obrębie kraju
  • Dziś obywatele Sudanu Południowego są dziś jedną z 5 najliczniejszych na świecie społeczności, którzy są uchodźcami (obok Syrii czy Afganistanu)
  • To także  jeden z krajów w najgorszej sytuacji żywnościowej na globie (brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyczy 60% populacji)

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone.

Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej