Mozambik: powstańcy polują na chrześcijan od drzwi do drzwi

W całej Afryce chrześcijanie są coraz bardziej zagrożeni, ponieważ grupy islamistyczne stają się coraz bardziej agresywne i brutalne. Mozambik jest stosunkowo nową areną ich działań.

Chrześcijanie, głównie katolicy, stanowią 59% populacji Mozambiku; 19% stanowią muzułmanie. Jednak Państwo Islamskie (ISIS) zaczęło zintensyfikować operacje na bogatym w gaz północnym wschodzie kraju, gdzie populacja muzułmańska jest w dużej mierze skoncentrowana.

Więcej informacji na ChristianPersecution.com o prześladowaniach chrześcijan w Mozambiku można znaleźć  tutaj .

„Mozambiccy powstańcy polują na chrześcijan od drzwi do drzwi”, Kevin Zeller, Mission Network News , 28 czerwca 2021 r.:

…Od 2017 roku walki w Mozambiku wysiedliły około 800 000 osób.

Todd Nettleton z The Voice of the Martyrs USA mówi, że rebelianci często biorą na cel chrześcijan. „Mówią, że ich celem jest utworzenie kalifatu podobnego do ISIS w Iraku i Syrii. W niektórych przypadkach dosłownie chodzą od drzwi do drzwi. Pytają: „Czy jesteś chrześcijaninem? A może jesteś muzułmaninem? Jeśli jesteś chrześcijaninem, giniesz. Jeśli jesteś muzułmaninem, masz możliwość zacytowania kilku wersetów Koranu. A jeśli potrafisz je wystarczająco zacytować, ratujesz sobie życie. W przeciwnym razie ty również zostaniesz zabity.

Wzrost Ewangelii

Nettleton słyszał nawet doniesienia o powstańcach dokonujących ukrzyżowań w Mozambiku. Ale wielu muzułmanów w regionie spotkało Jezusa. Nettleton mówi: „Współpracujemy z chrześcijanami na ziemi w północnym Mozambiku, aby zapewnić pomoc, nawet tylko plandekę na głowę. Mówią: „Nasi muzułmańscy bracia nas atakują. A ci chrześcijanie, których nawet nie lubimy, nam pomagają. Dlaczego?’ Cóż, jest to świetna okazja dla tych chrześcijan, aby powiedzieć: „Pozwól, że ci opowiem [o Jezusie]. Pozwól, że powiem, dlaczego ci pomagam’”.

Proś Boga, aby pocieszył chrześcijan w Mozambiku, którzy cierpią tak, jak Jezus. I módlcie się, aby wielu muzułmanów znalazło nadzieję w ukrzyżowanym i zmartwychwstałym Panu.

źródło: christianpersecution.com

„Wstydliwy problem świata”. Głód milionów dzieci to hańba ludzkości

Ghazi Ali bin Ali z powodu niedożywienia trafił do szpitala. Klęska głodu to pochodna wojny domowej w Jemenie. Taiz, październik 2018 r. (AHMAD AL-BASHA / AFP / EAST NEWS)

Według ONZ, Sudan Południowy znajduje się na trzecim, najtragiczniejszym poziomie kryzysu humanitarnego. Oznacza to, że przetrwanie tego społeczeństwa jest poważnie zagrożone. Ponad połowa ludności tego kraju, czyli ok. 7 mln ludzi, przez sześć czy siedem miesięcy w roku nie ma wystarczającej ilości jedzenia.

Wojna w Południowym Sudanie trwa, z niewielkimi przerwami, od 1956 roku. Pierwsza wojna domowa trwała aż do 1972 roku. Kolejny wewnętrzny konflikt rozpoczął się już w 1983 roku i był jednym z najbardziej krwawych działań wojennych na świecie. Zginęło około 1,5 miliona cywilów, a ponad 4 miliony osób zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów.

– Sudan Południowy jest pogrążony w chaosie. Rząd, zdominowany przez jedną grupę etniczną, walczy ze wszystkimi innymi plemionami. A tych w Południowym Sudanie jest ponad pięćdziesiąt. – tłumaczy dr Wojciech Wilk. Rzeczywiście wojna obejmuje niemal cały kraj. Jedynie niewielkie obszary uchowały się od przemocy. Działania zbrojne na tak wielką skalę nie mogły pozostać bez konsekwencji.

– Gospodarka zamarła. Rząd nie ma pieniędzy na wypłaty nawet dla swoich żołnierzy. Nie działają ośrodki zdrowia, szkoły, transport, a kraj pożera szalejąca inflacja – wyjaśnia szef PCPM. – Dla przykładu, urzędnik państwowy średniego szczebla miesięcznie zarabia równowartość dwóch puszek Coca-Coli – porównuje Wilk. – Wynagrodzenie nie pozwala na utrzymanie ani siebie, ani tym bardziej rodziny. Olbrzymie zubożenie społeczeństwa powoduje z kolei ogromną korupcję i wzrost przestępczości – wyjaśnia ekspert.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dorośli w Sudanie Południowym muszą jeść korę z drzew, bulwy, korzenie, gotowane liście. Tymczasem dzieci nie są w stanie przetrwać na takiej diecie i zaczynają spalać własne mięśnie, popadać w opuchliznę głodową, umierać z głodu. Stąd ogromna mobilizacja międzynarodowych organizacji humanitarnych, aby nie dopuścić do przedwczesnej śmierci setek tysięcy dzieci.

– Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli, choć z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci. Jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia, w ciągu niecałych 14 dni może ono wyjść ze skraju śmierci głodowej do momentu, gdzie waga jego ciała i wszystkie parametry życiowe będą mieścić się w medycznej normie – objaśnia prezes PCPM. Ta specjalna żywność to wysokoenergetyczna pasta, przypominająca masło orzechowe.

Jak pokazuje mapa głodu w Sudanie Południowym, kolorem czerwonym zaznaczony jest między innymi rejon Awaeil East, gdzie pomoc wysyła PCPM. Jedynie na tym obszarze szacuje się, że niedożywionych jest kilkadziesiąt tysięcy dzieci, które bez pomocy, mogą nie dożyć kolejnych plonów.

MAPA GŁODU

FUNDACJA FILEO – KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej