Mozambik obszarem wzrostu dla terrorystów z ISIS

13.05.2020 Mozambik

Północny Mozambik stał się najnowszym polem bitwy przeciwko ISIS w Afryce. Grupa terrorystyczna ustanowiła już solidną komórkę  w Afryce Zachodniej, która działa od kilku lat. Teraz wydaje się, że mają rosnącą grupę w Afryce Środkowej, która zaczyna nabierać siły. W ubiegłym miesiącu Prowincja Środkowoafrykańska Państwa Islamskiego (ISCAP) była w stanie przeprowadzić kilka ataków, w tym przejąć kontrolę nad dwoma miastami w regionie Cabo Delgado w Mozambiku.

Podczas tych ataków zginęło dziesiątki osób i zniszczono wiele mienia rządowego, w tym posterunki policji i placówki wojskowe. Byli także w stanie przejąć zapasy i żywność. Trwające ataki i rosnąca siła tej grupy w Północnym Mozambiku zagrażają już i tak biednemu i zaniedbanemu ludowi. Ci z regionu Cabo Delgado od dawna narzekają, że bogaci deweloperzy spoza regionu zabierają zasoby naturalne. Doprowadziło to do niezadowolenia z rządu i pomogło pomóc w utworzeniu grupy przez ISIS.

Jak dotąd nic nie wskazuje na to, że ataki w tym obszarze są wymierzone w chrześcijan, ale prawdopodobnie zacznie się, jeśli grupa będzie w stanie zdobyć znaczącą pozycję. Udowodnili na całym świecie, że nienawidzą Chrystusa i jego naśladowców. Od zdewastowanej chrześcijańskiej populacji na Bliskim Wschodzie, po mocno przesiedlone chrześcijańskie populacje Afryki Zachodniej, ISIS atakuje i zabija chrześcijan na całym świecie.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”Proszę, módlcie się, aby mieszkańcy Mozambiku pozostali bezpieczni. Módlcie się, aby Bóg chronił swoje dzieci w Cabo Delgado i aby dał rządowi mądrość w zakresie ochrony ludności.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .