Mozambik: masakra ludności cywilnej w prowincji Cabo Delgado

Prowincja Cabo Delgado, w północno-wschodnim Mozambiku, w ostatnich dniach ponownie stała się sceną brutalnych ataków ze strony dżihadystów, którzy od trzech lat nękają ludność cywilną. Zamordowano dziesiątki osób, wiele uprowadzono. Napastnicy dążą do stworzenia pustej przestrzeni wokół stref, które kontrolują.

Według o. Angela Romano ze Wspólnoty św. Idziego wyraźnie widoczny jest zewnętrzny wpływ w działalności grup terrorystycznych, obecnych na tym terytorium od 2012 roku. Ekstremistyczni liderzy przybyli z Kenii i Tanzanii, znajdując podatny grunt dla swojej aktywności, szczególnie wśród młodych Mozambijczyków z zaniedbanych regionów kraju, którzy nie korzystali z dobrodziejstw ekonomicznego rozwoju.

Rząd Mozambiku musi stawić w tej chwili czoła podwójnemu zagrożeniu: w centrum kraju ze strony organizacji partyzanckiej Renamo (Narodowy Ruch Oporu Mozambiku), która nie akceptuje porozumienia podpisanego z władzami, jeszcze przed wizytą papieża Franciszka w 2019 roku, oraz na północy właśnie ze strony bojowników islamskich.

– Niestety w tym momencie terroryści są w ofensywie. Atakują i wkraczają do wiosek i na obszary, które wcześniej pozostawały nietknięte przez ich działania. Istnieje niebezpieczeństwo, że terroryści mogą szybko uderzyć w inne miasta i strefy prowincji Cabo Delgado. Sytuacja jest bardzo poważna. Kryzys humanitarny jest również bardzo dotkliwy – podkreśla o. Romano. – Szacuje się, że na chwilę obecną jest mniej więcej 400 tys. uchodźców wewnętrznych, czyli osób, które pozostawiły swoje stałe siedziby, miasta i wioski, aby przenieść się w inne miejsca kraju i w ten sposób uciec przed walkami.

Ojciec Romano apeluje o pomoc międzynarodową w rozwiązaniu zapomnianego przez świat konfliktu i przypomina, że dwa miliony ludzi znajduje się w poważnym niebezpieczeństwie.

źródło: misyjne.pl,vaticannews.va

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”