Mozambik: Kryzys humanitarny i ataki terrorystyczne na chrześcijan

Biskupi kilku diecezji Mozambiku oraz organizacje katolickie działające w tym kraju wezwały wspólnotę międzynarodową do podjęcia działań w związku z coraz częstszymi atakami oddziałów dżihadystycznych na parafie zamieszkałe przez katolików. Apel w tej sprawie skierowała m.in. do polityków na świecie dyrekcja organizacji Pomoc Kościołowi w Potrzebie.

Przestrzegła ona, że wraz z prześladowaniem przez radykalnych muzułmanów wspólnot chrześcijańskich może nasilić się zjawisko migracji w tej części Afryki.

W ostatnich dniach apel do międzynarodowej opinii publicznej wystosował też ordynariusz mozambickiej diecezji Pemba biskup Luiz Fernando Lisboa.

Wskazał, że najtrudniejsza sytuacja panuje obecnie w prowincji Cabo Delgado, w północnej części Mozambiku.

– Mamy tam już do czynienia z kryzysem humanitarnym. Na tego typu sytuacje należy odpowiedzieć solidarnością i postawą jedności – powiedział mozambicki biskup.

Od początku 2020 r. w prowincji Cabo Delgado dżihady styczne bojówki powiązane z Państwem Islamskim atakują regularnie wspólnoty katolickie, wypędzając ludność z niektórych wiosek oraz niszcząc ich mienie.

Pod koniec czerwca islamscy radykałowie zaatakowali miasto Moc~mboa da Praia niszcząc tam szpital, jedną ze szkół oraz budynek lokalnego kościoła.

źródło: tvp.info, misyjne.pl