Mozambik: Islamiści zaatakowali klasztor, w którym mieszkało czterech mnichów!

19.05.2020 Mozambik

W tym tygodniu islamscy powstańcy zaatakowali klasztor w północnym Mozambiku, w którym mieszkało czterech mnichów. Powstańcy zniszczyli szpital, który mnisi budowali w pobliskiej wiosce Auasse. Ta wioska znajduje się w dzielnicy Cabo Delgado w północnym Mozambiku, doświadczyła ona wielu ataków w ciągu ostatnich dwóch lat. Chociaż nikt nie zginął podczas tego ataku, pozostawił on mnichów bezdomnymi i mieszkańców bez nadziei na powstanie szpitala. Podczas ataku czterech mnichów ukryło się w pobliskim buszu. Po zakończeniu ataku udali się do innego klasztoru w sąsiednim kraju Tanzanii, skąd pochodzą.

Jest to drugi potwierdzony atak na chrześcijan od czasu przemocy rozpoczętej w północnym Mozambiku. W ubiegłym miesiącu zaatakowano misję katolicką we wsi Muambula, podczas której zginęło pięć osób, a szkoła średnia została zniszczona. Wreszcie brazylijski biskup katolicki o nazwisku D. Luiz, który mieszka w tej okolicy, stwierdził: „W tym tygodniu zaatakowali trzy dzielnice jednocześnie. Sprawia to, że sytuacja jest jeszcze gorsza. Być może przyjmują nową strategię, ale nie mamy pojęcia, ile ich jest ”.

Biskup wiele razy przemawiał również przeciwko przemocy i temu, że rząd nie jest w stanie jej kontrolować, mimo że wojsko zwiększyło swoją obecność na tym obszarze.

Społeczność międzynarodowa dostrzega rozwój islamskiej rebelii w Mozambiku, zaczynamy się obawiać, że chrześcijanie będą atakowani. Grupy, które przeprowadzają te ataki, są powiązane z ISIS, która nienawidzi i często atakuje chrześcijan.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO” – Proszę, módlcie się za naszych braci i siostry w północnym Mozambiku, którzy cierpią z powodu rosnącej przemocy.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .