Trzy osoby zginęły, a siedem zostało uprowadzonych podczas ataków zbrojnych napastników pochodzenia etnicznego Fulani na dwie społeczności Adara w południowym stanie Kaduna we wczesnych godzinach rannych 6 września.

Oba ataki miały miejsce około 2.00 w nocy. Trzy osoby zginęły, a dwie zostały uprowadzone, kiedy milicja zaatakowała społeczność Budy w okręgu Buda w regionie Kajuru Local Government Area (LGA). Ofiary zostały wymienione jako 45-letni ks. Alubara Audu z Kościoła Ewangelickiego Winning All (ECWA), ojciec pięciorga dzieci; Adamu Tata, 40 lat, ojciec czwórki dzieci, i Ishaku Peter, 37 lat, ojciec pięciorga dzieci. Porwani byli Sani Peter, 25 lat i Esther Sani Peter, 20 lat. Terroryści zaatakowali również społeczność Kemara Rimi w okręgu Budy, uprowadzając Ojo Aminu (35 lat, Danfulani Makaranta, 37 lat, Namiji Gwamna, 36 lat, Ali Musa, 36 lat i Grace Mathew) 16.

Ataki na Budę i Kemarę Rimi są najnowszymi w   trwającej od stycznia 2020 roku kampanii przemocy wymierzonej w społeczności rolnicze w południowej Kadunie, charakteryzującej się morderstwami, grabieżami, gwałtami, przymusowym wysiedleniem, okupacją ziemi i porwaniami za okup.

Według Adara Development Association, 2 września cztery osoby zostały uprowadzone z wioski Rafin Roro na oddziale Kasuwan Magani w Kajuru LGA. Jednemu udało się uciec, a trzech nadal jest w niewoli. Wcześniej 27 sierpnia uprowadzono dla okupu pięć osób, w tym Daniel Shuaibu i Abednego Paul, którzy zostali porwani z ich domu w Maraban Kajuru, oraz Mistrz Pius Gargai, który został uprowadzony ze swojej rodzinnej rezydencji w Maraban Rido. Uprowadzeni pozostają w rękach porywaczy, ponieważ ich rodziny nie były w stanie spełnić żądań okupu.

Dane zebrane przez Związek Ludowy Południowego Kaduny (SOKAPU) wskazują, że  od 2019 r. 24 społeczności w trzech okręgach Kajuru LGA zostały wysiedlone i zajęte. 16 sierpnia Danladi Abashi, 50-letni rolnik, został zamordowany.

Ostatnie ataki miały miejsce w następstwie kilku inicjatyw pokojowych. 22 sierpnia wspólnoty Atyap, Fulani i Hausa w Zangon-Kataf LGA podpisały pakt pokojowy w następstwie szczytu pokoju i pojednania zwołanego pod auspicjami Jego Wysokości Agwatyapa, Dominika Gambo Yahaya. W dniu 2 września gubernator Nasir el Rufai zainaugurował „ Dom rodziny Kaduna ”, który określił jako „platformę dla przywódców wiary do dialogu, interakcji i przyjęcia zbiorowej odpowiedzialności za przesłania, które pomagają ludziom wiary żyć zgodnie z najwyższymi ideałami” ich wyznania. Dodatkowo, 6 września, oddział Kaduna State w Miyetti Allah Cattle Breeders Association of Nigeria (MACBAN) postanowili „być odtąd stróżem [ich] braci, aby pobudzać wzrost i rozwój w regionie”.

Rząd stanu Kaduna wydał następnie oświadczenie potępiające „ataki bandytów w Giwa, Igabi, Chikun, Kauru, Kajuru LGA” i chwaląc inicjatywę pokojową w Jema’a LGA, dodając: „Agencjom bezpieczeństwa polecono podwojenie i zintensyfikowanie operacji przeciwko bandytom i najazdom na ich kryjówki ”.

Jednak w oświadczeniu wydanym 6 września, prezes Krajowego Stowarzyszenia Rozwoju Adara, Awemi Maisamari stwierdził: „Wraz z kontynuacją takich działań wojennych przez pasterzy Fulani, nawet gdy inicjowane są różne posunięcia pokojowe, staje się jaśniejsze, że rzekomy dialog jest służąc jako odwrócenie uwagi, aby umożliwić napastnikom kontynuowanie ich diabolicznych działań. Zastanawiamy się, czy warto angażować się w taki dialog i rozmowy pokojowe, jeśli tak będzie dalej ”.

źródło: csw.org.uk

One thought on “Morderstwa i porwania członków społeczności Adara w południowej Kadunie nadal trwają

• 4 października 2020 o 19:24
    Permalink

Boże miej chrześcijan w swojej opiece.

Odpowiedz