Miliony ludzi w Afryce Zachodniej stoją w obliczu głodu z rąk ekstremistów

19.10.2020 Afryka (International Christian Concern) – Organizacja Narodów Zjednoczonych spotka się, aby zebrać 1 miliard dolarów na pomoc dla Burkina Faso, Mali i Nigru, trzech krajów „ znajdujących się w centrum kryzysu humanitarnego ”.

Kryzys w tych trzech krajach to, jak poinformował Podsekretarz Generalny Mark Lowcock, „ rekordowa liczba ludzi, ponad 13 milionów, potrzebujących pomocy humanitarnej na obszarach przygranicznych Burkina Faso, Mali i Nigru, a większość z nich to dzieci . ” Miliard dolarów zostałby przeznaczony na bezpośrednią pomoc dla tych uchodźców.

Z powodu działań grup ekstremistycznych rodziny cierpią z powodu głodu, dzieci są niedożywione, a wszystkie trzy kraje potroiły liczbę kryzysów żywnościowych. Lowcock powiedział, że rządy w regionie muszą odebrać kontrolę nad swoimi krajami grupom ekstremistycznym, takim jak Boko Haram. Pozostawieni bez kontroli ekstremiści będą nadal niszczyć źródła utrzymania.

Dystrybucja pomocy w tych krajach staje się coraz trudniejsza, ponieważ pracownicy organizacji humanitarnych są również celem ekstremistów. Chrześcijanie w Burkina Faso, Mali i Nigrze również są celem ekstremistów.

FUNDACJ FILEO KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Afryka”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)