Mężczyźni ofiarami gwałtów w Chińskich “obozach reedukacyjnych”.

Wewnątrz „ obozu transformacji poprzez edukację ”. Zdjęcie autorstwa Bitter Winter .

Zachęceni przez kobiety, które przebiły zasłonę milczenia, mężczyźni opowiadają historie o tym, jak byli wykorzystywani seksualnie podczas transformacji poprzez obozy edukacyjne.

W zeszłym tygodniu nagle BBC zniszczyło wszelkie korzyści propagandowe, jakie Chiny mogły uzyskać od inspektorów WHO, wychwalających współpracę i przejrzystość tych, którzy pokazali im laboratoria w Wuhan. Żaden detektyw nie spodziewałby się znaleźć wskazówek na miejscu zbrodni po ponad roku, a fakt, że Chiny mają „przyjaciół” w WHO, przez lata pozostawał tajemnicą poliszynela.

Jednak wszelkie drobiazgi, które Chiny mogły sobie wyobrazić, że wygrywają z międzynarodowymi mediami, zniknęły, gdy BBC opowiedziała przerażającą historię o tym, jak kobiety są systematycznie gwałcone podczas przerażającej transformacji w Xinjiangu poprzez obozy edukacyjne . Historia nie dotyczyła sporadycznych nadużyć ze strony nieuczciwych strażników. Odważne kobiety, które zeznawały, potępiały wszechobecną „kulturę gwałtu”, w której wykorzystywanie seksualne jest narzędziem do złamania tożsamości i szacunku dla siebie osadzonych kobiet. Jest to tak daleko idące, że gwałty dokonywane przez strażników więziennych są uzupełniane nocnymi wizytami zamaskowanych Chińczyków, którym „wynajmowane” są więźniarki w celu dalszego wykorzystywania.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych Chin wyśmiewało się , argumentując, że zeznające kobiety były „aktorkami” rekrutowanymi przez BBC, podczas gdy w rzeczywistości wszystkie pojawiły się z ich prawdziwymi nazwiskami, a ich związki z obozami zostały zweryfikowane. Rząd USA, Wielkiej Brytanii i Australii zacytował raport BBC potępiający okrucieństwa i znęcanie się nad kobietami w Xinjiangu . Inne rządy, instytucje międzynarodowe i politycy na całym świecie zrobili to samo.

Podkreślali również, że przerażające sceny gwałtów i tortur opisane w raporcie BBC nie zdarzają się tylko w Xinjiangu , a kobiety nie są jedynymi ofiarami. Gwałcone są również więźniarki należące do zakazanych ruchów religijnych oznaczonych jako xie jiao , takich jak Kościół Boga Wszechmogącego i Falun Gong . Ich historie są niezwykle podobne do tych, które opowiadały BBC Ujgurki i kazachskie kobiety, które spotkały się z gwałtem w obozach w Xinjiangu . Ta sama kombinacja obsesyjnej indoktrynacji i wykorzystywania seksualnego jest używana do deprogramowania lub „odwracania się” od ich przekonań wielbicielek Kościoła Wszechmogącego Boga i Falun Gong w całych Chinach.

Jest więcej. Niejeden etniczny Kazach, który obecnie mieszka w obcych krajach, upierał się z Bitter Winter , aby opowiedzieć historię o tym, jak mężczyźni są również gwałceni w obozach Xinjiang przez strażników. Powiedzieli, że wykorzystywanie seksualne mężczyzn w obozach jest również zjawiskiem regularnym, a nie sporadycznym, szczególnie w odniesieniu do młodszych chłopców.

Niektórzy mężczyźni zgwałceni w obozach w Xinjiangu opowiadali swoje historie działaczom na rzecz praw człowieka w Kazachstanie i gdzie indziej, ale nie upoważnili ich do publikowania tych raportów ze szczegółami, które mogą prowadzić, nawet pośrednio, do ich identyfikacji.

Dopóki niektórzy zgwałceni mężczyźni nie będą zeznawać swoimi imionami, nazwiskami i szczegółami zatrzymania, KPCh będzie zaprzeczać, że gwałty na więźniach płci męskiej mają miejsce podczas transformacji poprzez obozy edukacyjne – chociaż zaprzeczają temu również w przypadku kobiet , gdzie te szczegóły już się pojawiły.

Jedna z kobiet, która rozmawiała z BBC, Tursenay Ziawudun, udzieliła następnie wywiadu Fox News i wspomniała, że ​​„Jesteśmy ludźmi, ale sposób, w jaki torturują te dziewczyny, a nawet chłopców, to tak, jakbyśmy byli zwierzętami”. – Nawet chłopcy – powiedziała. Kolejna część straszliwej prawdy stopniowo się wyłania.

źródło: bitterwinter

W Sudanie Południowym życie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

PAP/EPA/ERIC FEFERBERG

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

(AP Photo / Farah Abdi Warsameh)

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)