Dom w pobliżu szkoły średniej Arabia Boys, gdzie dwóch nauczycieli zmarło po ataku podejrzanych bojowników Al-Shabaab, październik 2018 r. (Zdjęcie: Facebook)

Niedawne zabójstwa nielokalnych nauczycieli w północno-wschodniej Kenii przez podejrzanych bojowników al-Shabaab spowodowały kolejny masowy exodus z regionu głównie muzułmańskiego, po co najmniej jednym poprzednim exodusie w marcu 2018 r.

Według danych Ministerstwa Edukacji Kenii 32 nauczycieli zostało zabitych w atakach bojowników w regionie w ciągu ostatnich pięciu lat. Jednym z najbardziej szokujących incydentów był 2014 r., Kiedy 22 nauczycieli wracających do domu na Święta Bożego Narodzenia było wśród 28 zabitych podczas ataku autobusowego w Manderze.

(A pięć lat temu, w przeddzień Wielkiego Piątku, 143 studentów zginęło na Uniwersytecie Garissa , wyróżnionych przez Al-Shabaab za ich wiarę chrześcijańską. Cztery kolejne zginęły po przybyciu sił zbrojnych, co czyni je najbardziej śmiertelnym incydentem terrorystycznym w Kenii od czasu Zamachy w ambasadzie USA w Nairobi w 1998 r.).

Nie wiadomo od razu, ile szkół w regionie albo zamknęło się, albo walczy o pozostanie otwartymi po ucieczce tysięcy nauczycieli, obawiając się kolejnych ataków ze strony grupy bojowników, stowarzyszenia al-Kaidy w Afryce Wschodniej. Teraz kwestia edukacji w regionie stała się przedmiotem ogólnokrajowej troski wśród nieporozumień w parlamencie.

W styczniu spośród prawie 4000 nauczycieli szkół podstawowych i średnich co najmniej 2340 osób zażądało przeniesienia z regionu. Co najmniej 836 przeprowadziło się z Garissa, 287 z Wajir i 964 z Mandera, pozostawiając tylko około 600 nauczycieli nielokalnych w regionie.

Ten ostatni exodus nastąpił 13 stycznia po tym, jak al-Shabaab zaatakował Kamuthe Resource Center w Fafi Sub County w hrabstwie Garissa, zabijając trzech nauczycieli płci męskiej i uprowadzając jednego.

Zmarli byli chrześcijanami Caleb Mutangia Mutua, lat 28, Titus Sasieka Mushindi, 29 lat i Samuel Mutua, również 29 lat. Inny nauczyciel, Joshua Mutua, 30 lat, doznał obrażeń postrzałowych na lewej dolnej części nogi.

Następnie 19 lutego bojownicy al-Shabaab zastrzelili autobus w miejscowości Banisa w hrabstwie Mandera. Podobno zabili dwóch chrześcijan, Piotra Kilnozo Musili i Kevina Onyango, najwyraźniej za to, że nie recytują „shehada” (modlitwa islamska), a także muzułmanina Abdiego Abinoora za próbę ochrony chrześcijan.

23 lutego lokalna agencja informacyjna K24 poinformowała, że ​​al Shabaab opublikował klip audio online, w którym rzecznik grupy wezwał mieszkańców do eksmisji wszystkich niemuzułmanów mieszkających i pracujących w Garissie, Wajir i Manderze – jeśli nie opuszczą swojego własna wolna wola. Powiedział: „Muzułmańscy nauczyciele, lekarze, inżynierowie i młodzi absolwenci prowincji północno-wschodniej są bezrobotni. Czy nie lepiej dać im szansę? Nie ma potrzeby obecności niewiernych. ”

Północno-wschodnia Kenia jest regionem w dużej mierze zmarginalizowanym (wykutym z dzisiejszej południowej  Somalii  w okresie kolonialnym); ma długą porowatą granicę z obecnie w dużej mierze bezprawną Somalią (chociaż autonomiczny region Somalilandu jest znacznie bardziej stabilny). To ojczyzna etnicznej Somalijczyków, społeczności pasterskiej, która migruje z miejsca na miejsce z bydłem, owcami, kozami i wielbłądami.

Styl życia miejscowej ludności często odbija się na ich wykształceniu, w wyniku czego region musi polegać na kenijskich nielokalnych nauczycielach – głównie chrześcijanach – aby zaspokoić zapotrzebowanie na nauczycieli. Według lokalnych szacunków od 60 do 80 procent nauczycieli w regionie to nie-miejscowi.

Teraz z każdym atakiem narasta strach. Wielu nauczycieli przeprowadziło się do tego regionu, aby budować kariery, ale ich odejście oznacza teraz prawie brak nauki w trzech północno-wschodnich hrabstwach: Mandera, Wajir i Garissa.

„Kiedy w tym roku odeszli nielokalni nauczyciele, niektóre szkoły zostały zamknięte na dwa tygodnie i ponownie otwarte, ale te na obszarach wiejskich są nadal zamknięte” – powiedział pastor Josiah Joab, lider Jubileuszowego Kościoła Chrześcijańskiego w mieście Garissa dla World Watch Monitor. „W regionie prawie nie ma nauczycieli nielokalnych. To z powodu frustracji, jakich doświadczyli. ”

źródło: worldwatchmonitor.org