Malmö: zamieszki po spaleniu Koranu

Zamieszki wybuchły w imigranckiej dzielnicy Rosengrad w szwedzkim Malmö po spaleniu w piątek Koranu przez członków duńskiej partii antymuzułmańskiej Stram Kurs (szw. twarda linia). Wcześniej lider partii Rasmus Paludan został odesłany na granicy, otrzymał dwuletni zakaz wjazdu do Szwecji.

Ok. 300 osób, wykorzystując fajerwerki, świece dymne oraz płonące opony, zablokowało główną ulicę prowadzącą do imigranckiej dzielnicy Rosengård w centrum gminy Malmö. W ruch poszły także butelki rzucane w kierunku policji.

Wcześniej, w piątek po południu w Malmö członkwie i zwolennicy Stram Kurs spalili Koran. Na taką manifestację zgody nie wydała szwedzka policja, która swoją decyzję uzasadniła groźbą „mowy nienawiści wobec mniejszości religijnej”. Z tego też powodu rano lider partii Rasmus Paludan został odesłany na granicy i otrzymał dwuletni zakaz wjazdu do Szwecji.

źródło: /TVP Info, twitter/

bp Kussala: kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Historia fotografii- Sęp i głodujące dziecko – tutaj

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl