Malmö: 11-letni chłopiec pobity przez muzułmański gang młodzieżowy za łańcuszek z krzyżykiem

Jedenastoletni chłopiec w Malmö został niedawno ofiarą chrystofobicznej zbrodni z nienawiści. Chłopiec grał w piłkę nożną, kiedy został zaatakowany przez grupę muzułmańskiej młodzieży w bluzach z kapturem. Powodem było to, że chłopiec nosił na szyi chrześcijański krzyż. Informuje o World Today .

Do incydentu doszło w poniedziałek w Varvsparken. Gang zauważył chrześcijański symbol w naszyjniku chłopca i od razu ruszył do ataku. Chłopca najpierw zapytano, czy jest chrześcijaninem. Kiedy odpowiedź brzmiała tak, został pobity.

Chłopiec został brutalnie rzucony na ziemię i zraniony w ramię. Potem został okradziony z jego piłki nożnej i butów piłkarskich.

Sprawców nie udało się jeszcze zidentyfikować i aresztować. Policja twierdzi, że badają incydent jako przestępstwo z motywem nienawiści religijnej.

Do incydentu doszło zaledwie kilka dni po tym, jak Malmö wstrząsnęły rozległe muzułmańskie zamieszki po tym, jak ludzie z duńskiej partii Stram Kurs odwiedzili miasto, aby spalić kopię Koranu.

Żydzi w Malmö przez długi czas byli poddawani muzułmańskim prześladowaniom, groźbom i przemocy, jeśli publicznie nosili atrybuty świadczące o ich wierze, takie jak Kippa lub Gwiazda Dawida. Teraz nadchodzą sygnały, że chrześcijanie są coraz bardziej dotknięci prześladowaniem.

źródło: samnytt.se

Sudan: tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Historia fotografii- Sęp i głodujące dziecko – tutaj

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”