18.07.2020 Mali (International Christian Concern)

Uzbrojeni bojownicy zabili ponad dwunastu wieśniaków w centrum Mali w czwartek, 9 lipca. Od miesięcy kilka masowych protestów domagało się od obecnego prezydenta Mali, Ibrahima Boubacara Keity, rezygnacji z powodu nieudanych prób wykorzenienia terrorystów w Mali, którzy w ciągu ostatnich siedmiu miesięcy zabili setki cywilów.

Burmistrz Ali Dolo, powiedział Reuterowi: „Ataki mają uniemożliwić ludziom uprawianie roli”. 15 lipca były prezydent Nigerii Goodluck Jonathan przybył do Bamako, aby spotkać się z prezydentem Keïtą, liderami opozycji i komisją wyborczą, aby znaleźć strategię zakończenia ciągłej przemocy między demonstrantami a siłami bezpieczeństwa. Od czasu rozpoczęcia protestów jedenaście osób padło ofiarą starć sił bezpieczeństwa z protestującymi.

Przewodniczący Keïta obiecał w czerwcu, że będzie postępował zgodnie z zaleceniami Wspólnoty Gospodarczej Państw Afryki Zachodniej (ECOWAS). Przedstawiciele ECOWAS próbują zniwelować nieodwracalne szkody wyrządzone pomiędzy Keïtą a ruchem protestu domagającym się jego rezygnacji. Jednak niedawne ataki i przemoc w ciągu ostatniego tygodnia pogorszyły wszelkie nadzieje na pojednanie, a szał zniszczenia tylko rozpalił wezwania do rezygnacji Keïty.

Niech Bóg chroni ludzi żyjących w regionie Mopti (Środkowe Mali), który został zaatakowany przez dżihadystów.

źródło: persecution.org