Mali: Kolejny tydzień zbrodni islamistów. Zabito co najmniej 30 osób w tym kobiety i dzieci

Co najmniej 30 osób zginęło w mijającym tygodniu w jednoczesnych atakach uzbrojonych mężczyzn na kilka wsi zamieszkanych przez grupę etniczną Dogonów w środkowej części Mali – poinformowały lokalne władze. Doszło do masakry miejscowej ludności – pisze AFP.

Do ataków doszło w środę w rejonie Bankass, lecz informacji tych nie można było zweryfikować aż do piątku ze względu na brak wiarygodnych źródeł – zauważa francuska agencja.

“W ataku zginęły kobiety, dzieci i osoby starsze, wielu ludzi zaginęło” – przekazał przedstawiciel lokalnych władz, zastrzegając anonimowość.

Dogoni i inne grupy etniczne oskarżają lud Fulani o powiązania z grupami dżihadystów działającymi w regionie Sahelu. Oskarżenia te podsyciły przemoc międzyetniczną w ostatnich latach.

W środkowym Mali od 2015 r. dochodzi do różnego rodzaju okrucieństw: ataków przeprowadzonych przez ugrupowanie powiązane z Al-Kaidą i kierowane przez imama Amadou Koufę z ludu Fulani, przemocy na tle etnicznym, masakr miejscowej ludności.

“Od 2016 r. dżihadyści prowadzą wojnę o północne i środowe tereny Mali. Ich celem jest stworzenie tam państwa islamskiego i zaprowadzenie prawa szariatu. Ubiegły rok był jednym z najbardziej krwawych. W wyniku działań islamistów setki osób zginęło lub musiało opuścić swoje wioski. Mali zajmuje 29. miejsce na świcie pod względem prześladowań chrześcijan na World Watch List USA „Open Doors 2020”.

źródło: defence24.pl , fundacja-fileo.pl