W Mali doszło do serii ataków islamskich radykałów. W ich wyniku w ciągu ostatnich dni zamordowanych zostało co najmniej 27 osób. Niektóre z nich zostały spalone żywcem. Agresorzy napadli na trzy wioski w środkowej części kraju, które w przeważającej części zamieszkane były przez chrześcijan.

Napastnicy przyjechali na motocyklach i otworzyli ogień do bezbronnej ludności. – Całkowicie nas zaskoczyli – powiedział w rozmowie z agencją Reutera przedstawiciel jednej z wiosek.

W ostatnich latach kraj ten cierpi z powodu eskalacji przemocy między grupami etnicznymi. Do największych napięć dochodzi wentralnym Mali, między pastersko-koczowniczym ludem Fulani, wyznającym islam, oraz osiadłym, rolniczym ludem Dogonów, który wyznaje tradycyjne religie politeistyczne, a część chrześcijaństwo.

“Od 2016 r. dżihadyści prowadzą wojnę o północne i środowe tereny Mali. Ich celem jest stworzenie tam państwa islamskiego i zaprowadzenie prawa szariatu. Ubiegły rok był jednym z najbardziej krwawych. W wyniku działań islamistów setki osób zginęło lub musiało opuścić swoje wioski. Mali zajmuje 29. miejsce na świcie pod względem prześladowań chrześcijan na World Watch List USA „Open Doors 2020”.

źródło: telewizjarepublika.pl; ekai.pl

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

One thought on “Mali: Chrześcijanie spaleni żywcem przez islamskich radykałów (bestialski atak-zginęło 27 osób)