29.05.2020 Malezja (International Christian Concern)

Chrześcijanie w Putrajaya w Malezji podlegają prawnym prześladowaniom po decyzji Sądu Najwyższego o zastrzeżeniu prawa muzułmanów do wyłącznego używania terminu „Allah” w odniesieniu do Boga Islamu. Dokumenty dotyczące tej decyzji zostały sklasyfikowane zgodnie z Ustawą o tajemnicach państwowych (OSA) w 2017 r.

Kościół Sidang Injil Borneo (SIB) od lat walczy z tą decyzją.

SIB wnosi apelację do Sądu Najwyższego z uwagi na ich konstytucyjne prawo do używania słowa „Allah” w języku Bahasa w odniesieniu do chrześcijańskiego Boga. Według wcześniejszych badań chrześcijanie używali słowa „Allah” już w V wieku pne Jednak historycznie rząd Malezji odmówił ujawnienia, dlaczego zakazał niemuzułmanom używania „Allaha” jako Boga.

Kościół poprosił rząd o dostarczenie dokumentów uzasadniających jego „zakaz używania słowa Allaha” z 1986 r., (Decyzja Sądu Najwyższego zakazująca używania słowa „Allaha” w literaturze niemuzułmańskiej), – jednak rząd nie jest zobowiązany do wskazania istnienia dokumentu, jeśli uważają, że zaszkodzi to interesowi publicznemu.

Wniosek został również złożony w celu zakwestionowania decyzji królewskich władz celnych Malezji o przejęciu publikacji religijnych sprowadzonych z Indonezji, które zawierały słowo „Allah”, w terminalu tanich przewoźników w Sepang w dniu 15 sierpnia 2007 r.

Sąd Apelacyjny wyznaczył na przyszły miesiąc Kościół SIB do odwołania się od „zakazu Allaha” z 1986 r., Według starszego radcy federalnego Shamsula Bolhassana, który reprezentuje Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i rząd w apelacji.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z koordynatorem ds. Komunikacji Olivią Miller:  press@persecution.org .