03/08/2020 Washington DC  (International Christian Concern)

„Piosenka„ I Know Who Holds Tomorrow ”była piosenką, którą Bóg dał mi podczas cichego odosobnienia w marcu 2017 r. [Miesiąc po porwaniu Raymonda]. To był dla mnie czas przełomu. ” Susanna Koh .

Gdy szlak prowadzący do zniknięcia męża w 2017 roku zanika, Susanna czuje się sfrustrowana, niecierpliwa, a nawet zła. Rząd niewiele zrobił, by rozwiązać tajemnicę Susanny i jej rodziny, chociaż sam rząd rzekomo stoi za porwaniem pastora Raymonda Koha.

Raymond został uprowadzony w biały dzień, rzekomo przez członków wyszkolonej siły paramilitarnej w dniu 13 lutego 2017 r. Jechał w Petaling Jaya w Malezji, kiedy jego samochód został otoczony przez trzy czarne SUV-y i zmuszony do nagłego zatrzymania. Jego samochodu nigdy nie znaleziono, ani nie widziano go ani nie słyszano o nim od tamtego dnia.

W czerwcu 2019 r. Rząd utworzył specjalną grupę zadaniową do zbadania sprawy. Rząd zgodził się zbadać raport Malezyjskiej Komisji Praw Człowieka (Suhakam), w którym stwierdzono, że oddział specjalny, policyjny zespół wywiadu z Bukit Aman, był zamieszany w porwanie Raymonda.

Raport miał zostać wydany w grudniu, ale do stycznia nie było żadnych aktualizacji na temat postępów.

„Nawet minister spraw wewnętrznych przyznał, że nie otrzymał żadnego sprawozdania od grupy zadaniowej”, powiedziała Susanna, sfrustrowana tym, jak niewiele zrobiono w trakcie śledztwa w celu ujawnienia prawdy o jej mężu. Podejrzewa, że ​​w grę wchodzi ukrywanie prawdy.

„Nie mogę przestać myśleć, że od ostatniej administracji nic się nie zmieniło, ponieważ chociaż zmieniło się najwyższe kierownictwo, ludzie obsługujący rządową machinę to wciąż ci sami ludzie na czele. Uważam, że starają się chronić swoich kolegów, którzy popełnili błąd, i starają się to zatuszować. W przeciwnym razie, dlaczego mieliby nękać i zastraszać członków rodziny, zamiast ścigać prawdziwych winowajców? Dział i osoby odpowiedzialne zostały już wymienione w raporcie przez komisarzy Suhakam w kwietniu 2019 r. ”- dodała.

Susanna uważa, że ​​nie było woli politycznej, aby znaleźć prawdę i rozwiązać przypadek zaginięcia jej męża. Od czasu uprowadzenia Raymonda śledzili ją oficerowie w cywilu, którzy chcą zastraszyć jej rodzinę. Czuje się najbardziej nękana przez policję, która ciągle zadawała pytania nieistotne dla znalezienia Raymonda.

Chociaż Susanna nie jest zła ani sfrustrowana Bogiem, czasami była niecierpliwa i zła na policję, ponieważ „to oni mają chronić obywateli tego kraju, a nękają i zastraszają, a nawet torturują i zabijają obywateli, którzy są niewinni ”.

Rodzina Zuzanny jest wdzięczna miejscowym chrześcijanom, którzy okazują swoją miłość i wsparcie w modlitwie i na inne praktyczne sposoby. Otrzymali także setki kart i listów od chrześcijan na całym świecie, co jest dla nich ogromną pociechą.

Gdy Susanna i jej rodzina poruszają się w tej sytuacji, prosimy o modlitwę za nich w następujący sposób:

1. Módlcie się o uwolnienie pastora Raymonda Koha.
  2. Módlcie się za zaangażowane rodziny, ponieważ ta sytuacja jest dla nich bardzo trudna. Ciągle rozpaczają i nie ma dla nich zamknięcia tej sprawy, dopóki nie otrzymają rzeczowych wiadomości.
  3. Módlcie się za cywilne procesy sądowe przeciwko rodzinie i policji. Módlcie się o pozytywny wynik. Módlcie się o ochronę i bezpieczeństwo członków rodziny.
  4. Módlcie się za Malezję, aby Kościół był zjednoczony i był światłem i solą w tym kraju.  Módlcie się, aby rząd był silny i miał polityczną wolę czynienia tego, co słuszne i sprawiedliwe w tym kraju.

Koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”