07/06/2020 Malezja (International Christian Concern)

Komisja Praw Człowieka Malezji (Suhakam) wznowi publiczne dochodzenie w sprawie zaginięcia pastora Joshua Hilmy’ego i jego indonezyjskiej żony Ruth, którzy byli ostatnio widziani w listopadzie 2016 r.

Według komisarza Suhakama, Jeralda Josepha, najpierw zaczekaliby na decyzję rządu, by sprawdzić, czy nakaz warunkowej kontroli ruchu (MCO) zostanie przedłużony. MCO ma się zakończyć 9 czerwca.

„Biuro Suhakam właśnie zostało otwarte w tym tygodniu. Ostateczne daty sfinalizujemy, sprawdzając z prawnikami i interesariuszami ”, powiedział Joseph lokalnej grupie mediów Star 2 lutego.

Dochodzenie co do pary chrześcijańskiej rozpoczęło się w lutym, ale zostało zawieszone w połowie marca po tym, jak dwóch komisarzy Suhakam, w tym Joseph, uzyskało pozytywny wynik testu na obecność COVID-19.

Niewiele wiadomo o zniknięciu pary Hilmy, z wyjątkiem tego, że ostatni raz widziano ich 30 listopada 2016r. Zgłoszono ich zaginięcie 6 marca 2017 r. Podczas dochodzenia ustalono, że para zamierzała opuścić kraj po otrzymaniu groźnych połączeń telefonicznych i e-maili o nawróceniu muzułmanów przez Jozuego na chrześcijaństwo.

Dochodzenie wykazało również, że Hilmy chrzcił ludzi już w 2011 roku. Chrzty były prowadzone głównie w łazienkach za pomocą głowicy prysznicowej, podczas gdy jedna była przeprowadzana w stawie.

W Malezji obywatele muzułmańscy nie mogą nawracać się na inne wyznania bez zgody sądu szariatu, ponieważ islam jest oficjalną religią tego kraju.

W kwietniu ubiegłego roku Suhakam przeprowadził podobne dochodzenie w sprawie zniknięcia pastora Raymonda Koha i aktywisty Amri Che Mat.

Dochodzenie w sprawie zaginięcia dwóch mężczyzn wykazało, że zostali porwani przez agentów państwowych, oddziału specjalnego z Bukit Aman.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org .