31.08.2020 Malezja (International Christian Concern) – Malezyjski poseł odmawia przeproszenia chrześcijan za stwierdzenie, że Biblia została „zmanipulowana” lub „zepsuta”. Powiedział też, że nie jest obrazą chrześcijan, to twierdzenie, bowiem jego wypowiedź jest „faktem”.

Poseł Pasir Puteh, Nik Muhammad Zawawi, Nik Salleh wypowiedział obraźliwą uwagę 26 sierpnia podczas debaty parlamentarnej nad ustawą o transporcie drogowym (nowelizacja) 2020 w sprawie jazdy po pijanemu. Kiedy inny chrześcijański parlamentarzysta, poseł Beruas Datuk Ngeh Koo Ham, poprawił Nik Zawawi, że chrześcijaństwo dopuszcza spożywanie alkoholu, ale potępia intoksykację i rozpustę, Nik Zawawi odpowiedział, twierdząc, że Biblia została zniekształcona w stosunku do jej pierwotnego znaczenia.

Jego uwagi wywołały ostrą krytykę ze strony grup chrześcijańskich z Malezji. Według Malay Mail, Stowarzyszenie Kościołów w Sarawaku (ACS) wystąpiło z żądaniem od Nik Zawawi wycofania jego uwag i złożenia publicznych przeprosin wszystkim chrześcijanom.

Poseł Bandar Kuching, Kelvin Yii, również chrześcijanin, również potępił Nik Zawawi jako „posłowie do Parlamentu powinni dawać przykład promowania jedności, a nie dzielenia nas”. Dodał, że oświadczenie Zawawiego stanowi zły precedens w parlamencie.

Jednak Zawawi powiedział Malaysiaiakini, że nie ma potrzeby, aby przepraszał chrześcijan. „Nie mają prawa się obrażać. To, co powiedziałem, nie było oskarżeniem, ale faktem – powiedział.

W Malezji, w której dominują muzułmanie, chrześcijanie stanowią zaledwie 9% populacji. Nielegalne jest również nawracanie malajskiego muzułmanina na chrześcijanina. Jeśli urodziłeś się Malajem, automatycznie stajesz się muzułmaninem.

źródło: persecution.org