Maj 2020 ,Nigeria: Ludobójstwo wciąż trwa! Napadnięto pięć kolejnych chrześcijańskich wiosek. Zabito 30 osób!

Bojownicy Fulani zabijają trzydzieści osób w Nigerii
Bojownicy atakują pięć wiosek w trzy dni
14.05.2020 Waszyngton (Międzynarodowy Chrześcijański Koncern) – Międzynarodowy Chrześcijański Koncern (ICC) dowiedział się, że bojownicy Fulani przeprowadzili poważny atak, który rozpoczął się późnym wieczorem 11 maja na społeczność Gonana Rogo w stanie Kaduna w Nigerii , a także cztery inne wioski. Pomimo blokady rządu w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się COVID-19, bojownicy Fulani kontynuowali swobodne przemieszczanie się i zaatakowali pięć wiosek w obszarze lokalnej rady Kajuru w stanie Kaduna przez trzy kolejne dni, pozostawiając 30 osób martwych.
W komunikacie prasowym z 12 maja Związek Ludowy Południowej Kaduna (SOKAPU) stwierdził, że w wiosce Gonan Rogo zginęło 17 osób, w tym cała pięcioosobowa rodzina.„Zbrojna bojówka Fulani [uderzyła] około 23:30. Włamali się do domu Jonathana Yakubu, lat 40, i zabili go. Zabili także jego żonę, Szebę Yakubu, 32 lata, i zhakowali na śmierć ich troje dzieci: Cierpliwość, 13, Objawienie, 6 i Raduj się, 4, w ten sposób wymazując całe domostwo Yakubu. ”
Podczas wizyty w wiosce Gonan Rogo przywódcy SOKAPU zobaczyli „z pierwszej ręki horror zadany biednej wiosce Adara, 64 km od metropolii Kaduna na drodze Kaduna – Kachia”.17 osób zabitych w Gonan Rogo zostało zastrzelonych lub zhakowanych na śmierć maczetami. 25-letnia matka karmiąca została znaleziona martwa od rany postrzałowej, przytulając swoje trzymiesięczne dziecko, które, o dziwo, wciąż żyło, choć częściowo zostało trafione kulą. Sześć innych osób również zostało rannych podczas ataku. Wczoraj w wiosce Gonan Rogo odbył się masowy pogrzeb dla zabitych.
Podczas gdy Gonan Rogo pogrążył się w żałobie i żałobie, wieczorem 12 maja bojownicy Fulani zaatakowali trzy inne chrześcijańskie wioski Adara, Ungwan Mudi, Ungan Rana i Idanu, i spalili kilka domów. Dwie osoby zginęły. Rankiem 13 maja bojownicy zaatakowali kolejną chrześcijańską wioskę Adara, Makyali, strzelając sporadycznie z broni palnej i zabijając jedenaście. Lokalny przedstawiciel społeczności o nazwisku Usman Stingo powiedział:„Dzisiaj (14 maja) jesteśmy w grobie w Makyali, organizując masowy pochówek za wczoraj zabitych. Czekamy na ciało jednej osoby sprowadzonej z drugiej wioski, która została znaleziona w buszu. ” Wszyscy zabici i ranni należą do różnych kościołów w całym regionie.
W komunikacie prasowym z 14 maja Christian Association of Nigeria (CAN), Kaduna State Chapter, powiedział, że atak Kajuru jest o jeden za dużo. Kierownictwo CAN wyraziło rozczarowanie postawą rządu wobec ataków.„Żaden odpowiedzialny rząd nie będzie działał tak, jakby nic się nie działo po zabiciu części jej obywateli. Pytanie brzmi: czy rządowi federalnemu powiedziano prawdę o wydarzeniach w Kajuru, czy też zdecydowała się zignorować bezbronnych ludzi Kajuru, którzy cierpią sami?
CAN jest zdania, że ​​władzom rządowym brakuje „uczciwości i zaangażowania w poszukiwanie trwałych rozwiązań dla bezmyślnych zniszczeń życia, odwołując się do zwykłej propagandy”. CAN stwierdził ponadto, że zamiast postrzegać te zabójstwa jako „wojnę z jej obywatelami”, postawa wydaje się być przejawem „preferencji wobec części jej obywateli”.
Ci, którzy odnieśli obrażenia, zostali zabrani do różnych szpitali. Przewodniczący CAN dodał: „Podadzą mi szczegóły, gdzie zabrano poszkodowanych, a gdy tylko ułatwione zostanie blokowanie COVID-19, osobiście pójdę je sprawdzić”.
Regionalny dyrektor ICC ds. Afryki, Nathan Johnson, stwierdził: „Kontynuacja tych ataków zniszczyła już cierpiącą populację. Chrześcijańscy rolnicy w całym środkowym regionie Nigerii zostali zabici i wysiedleni o wiele za długo. Rząd Nigerii musi powstrzymać te ataki na dużą skalę, szczególnie w obszarach, w których zdarzają się one wielokrotnie. Bez wyraźniejszego wysiłku rząd Nigerii nie może twierdzić, że ma kontrolę nad swoim krajem lub opiekuje się swoim narodem. ”
W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .
O ICC

International Christian Concern jest bezstronną organizacją charytatywną 501 (c) (3) skupiającą się na prawach człowieka, wolności religijnej i pomagającej prześladowanemu Kościołowi chrześcijańskiemu na całym świecie.

Kontakt z mediami
Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji
E-mail: press@persecution.org
Telefon: (301) -859-3842