Ludobójstwo chrześcijańskich męczenników: chorzy rzeźnicy ISIS krzyżują tysiące chrześcijan w Syrii

Ciało mężczyzny ukrzyżowanego przez morderców z Państwa Islamskiego wisi przy drodze w Syrii

Dopiero gdy otworzono bramy nazistowskich obozów śmierci, stała się znana skala przemysłowa zabójstw Hitlera.

Zachodni dyplomaci otrzymywali rozproszone informacje o nazistowskich masakrach ludności  w okupowanej Polsce, ale trudno było to potwierdzić.

Jednak zaledwie 70 lat od zakończenia drugiej wojny światowej ponownie dochodzi do ludobójstwa, tym razem na chrześcijanach.

Wiele osób zostało już zamordowanych przez Państwo Islamskie, a tysiące zmuszono do opuszczenia starożytnych wspólnot chrześcijańskich w północno-wschodniej Syrii i zachodnim Iraku, ponieważ ekstremiści żądają, aby albo przeszli na islam, zapłacili wygórowaną stawkę podatku, albo grozili egzekucją.

Niektórzy zostali nawet ukrzyżowani.

Pomimo obaw zgłaszanych przez przywódców religijnych, w tym arcybiskupa Canterbury Justina Welby’ego, sytuacja chrześcijańskich uchodźców jest w dużej mierze ignorowana przez świat zachodni.

Teraz organizacja charytatywna, finansowana przez żydowskiego rówieśnika George’a Weidenfelda, który uciekł z okupowanej przez nazistów Austrii z pomocą brytyjskich chrześcijan, bierze sprawy w swoje ręce, organizując serię misji ratunkowych, aby ocalić syryjskich chrześcijan.

Lord Weidenfeld, który został przemycony w bezpieczne miejsce przez kwakrów w wieku pięciu lat, powiedział: „Mam dług do spłaty”

Jak dotąd organizacja charytatywna Barnabas Fund wyzwoliła 158 chrześcijan z Syrii i znalazła dla nich nowy dom w Polsce.

Jej założyciel i międzynarodowy dyrektor Patrick Sookhdeo wrócił niedawno z wizyty w Europie Wschodniej, gdzie szukał schronienia dla setek tysięcy syryjskich chrześcijan, którzy żyli pod tyranią Państwa Islamskiego.

Według pana Sookhdeo, brytyjska oferta przyjęcia do 20 000 syryjskich uchodźców nieumyślnie dyskryminuje społeczności chrześcijańskie, które są najbardziej ofiarami rzeźników Państwa Islamskiego.

Powiedział: „Rząd brytyjski powiedział, że przyjmie 20 000 uchodźców, a my powiedzieliśmy:„ Czy nie weźmiesz niektórych chrześcijan? ”. Ale nie otrzymaliśmy odpowiedzi.

„Wydaliśmy nawet wspólne oświadczenie z Muslim Aid to the Government, że obie społeczności cierpią, czy nie możesz się nimi zająć?

„Uważamy, że to, co robi David Cameron, jest niesprawiedliwe.

„Powiedział, że pojedzie do obozów po uchodźców, ale problem polega na tym, że chrześcijanie nie lubią mieszkać w obozie.

„Jak najbardziej, weź najbardziej bezbronnych ludzi, ale nie zabieraj ich tylko z obozów, bo masz tylko jeden rodzaj ludzi. Jeśli chodzi o inne kraje, wszyscy mówią, że europejskie prawodawstwo oznacza, że ​​nie można dyskryminować jednej wspólnoty religijnej od drugiej”.

Na terenach kontrolowanych przez IS chrześcijanie byli ukrzyżowani, ścięci, gwałceni i zmuszani do nawracania na islam.

Chrześcijańskie dzieci są również sprzedawane jako niewolnicy.

Pan Sookhdeo dodał: „To tak, jakby cofnąć się o 1000 lat i zobaczyć barbarzyństwo, w jakim muszą żyć chrześcijanie. Myślę, że mamy do czynienia z grupą, która blednie w porównaniu z nazizmem i myślę, że stracili wszelki szacunek dla życia ludzkiego.

„Ukrzyżowanie tych ludzi to przesłanie, a oni używają takich form zabijania, które ich zdaniem zostały usankcjonowane przez prawo szariatu.

„Dla nich to, co robią, jest całkowicie normalne i nie widzą w tym problemu. To właśnie to religijne usprawiedliwienie jest tak przerażające ”.

Chociaż nie wiadomo, ilu syryjskich chrześcijan zostało zamordowanych przez Państwo Islamskie, liczba mieszkańców kraju gwałtownie spadła od początku wojny domowej w 2011 roku.

Ponad 700 000 z 1,1 miliona chrześcijan Syrii zostało już zmuszonych do wyjazdu, gdy bojownicy Państwa Islamskiego rozszerzyli swoją działalność na północny zachód kraju.

Pan Sookhdeo uważa, że ​​obecnie w Syrii mieszka nie więcej niż 250 000 chrześcijan.

Powiedział: „Aby dać wam przykład, w Aleppo cztery lata temu było 400 000 chrześcijan. Dziś może być od 45 000 do 65 000 ”.

„’IS jest bezprecedensowe w swej prymitywnej dzikości w porównaniu z bardziej wyrafinowanymi nazistami. Jeśli chodzi o czystą żądzę horroru i sadyzmu, są one bezprecedensowe. Nigdy nie było takich szumowin jak ci ludzie ”.

źródło: express

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Mały chłopiec zabiera swojego niedożywionego braciszka do ośrodka żywienia terapeutycznego prowadzonego przez medyczną organizację charytatywną Medecins Sans Frontieres w Ajiep w Sudanie | REUTERS

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)