Ludobójstwo chrześcijan na północy Nigerii, o którym świat nadal milczy!

Głos Prześladowanych Chrześcijan:

Islamistyczni terroryści z Boko Haram oraz ludu Fulbe systematycznie mordują chrześcijan i dążą do ustanowienia islamskiego kalifatu w Nigerii. Rząd robi bardzo niewiele, by temu zapobiec. W związku z tym terroryści czują się zupełnie bezkarni i nasilają swoje działania. Wielcy tego świata milczą.

Informacja prasowa: The Nigerian Voice – link

Intersociety, Onitsha, Eastern Nigeria , niedziela, 12 th czerwca 2020. Streszczenie:

Zagrożenia dla praw obywateli do wolności wyznania i religii w Nigerii; pierwsze na świecie prawo człowieka nadal jest łamane poprzez zamordowanie przez islamskich dżihadystów lub radykalnych islamistów co najmniej 1202 bezbronnych chrześcijan w pierwszych sześciu miesiącach 2020 r., od stycznia do czerwca;

• z udziałem dżihadystów Fulani Herdsmen 812 mordów chrześcijan
  • Boko Haram / ISWAP i innych 390 mordów chrześcijan.

Boko Haram / ISWAP zamordowało ponad 260 chrześcijan w ciągu ostatnich 45 dni – od 15  maja do 30    czerwca 2020;

Zabójstwa i porwania innych grup dżihadystów:

Większość, jeśli nie wszyscy uprowadzeni zostali pozostawieni własnemu losowi przez krajowe agencje bezpieczeństwa; „kupowali wolność”, jeśli zostali uprowadzeni dla okupu; lub zaakceptowali warunki narzucone im przez porywaczy, w tym przymusową konwersję na islam lub ryzyko śmierci w areszcie.

Tysiące bezbronnych chrześcijan, którzy przeżyli, zostało rannych i pozostawionych okaleczonych, a kilku z nich zostało okaleczonych na całe życie. Setki chrześcijańskich ośrodków kultu i nauki zostało zniszczonych lub spalonych;

Odpowiedzialność grupowa za 1202 zgony chrześcijan

Po uwzględnieniu powyższych 812 zgonów chrześcijan zarejestrowanych od stycznia do czerwca zostało popełnionych przez dżihadystów Fulani Herdsmen (obejmujących rdzennych i „importowanych” arabskich dżihadystów z Fulani i Shuwa);

Dżihadyści Boko Haram / ISWAP 300 zgonów chrześcijan i 50 zgonów chrześcijan spowodowanych przez „bandytów dżihadystów” i dżihadystów Ansaru (głównie w wyniku uprowadzeń i związanych z nimi zgonów w areszcie).

Armia nigeryjska była również odpowiedzialna za nie mniej niż 30 miejscowych ofiar śmiertelnych chrześcijan, w tym ponad 25 zabitych 29 czerwca w stanie Taraba.

Ataki dżihadystów lub przemoc ze strony pasterzy dżihadystów Fulani i Arabów Shuwa, popełnianych pod osłoną i ochroną państwa, szybko rozprzestrzeniły się poza północno-środkowy lub stary region środkowego pasa (Plateau, Benue, Nasarawa i Kogi). Ataki były również od dawna ukierunkowane na wykorzenienie i zniszczenie wszystkich chrześcijańskich osad w północnej Nigerii i poza nią, w tym południowej Kaduny (obecnie w regionie północno-zachodnim) oraz Taraba i Adamawa (obecnie w regionie północno-wschodnim).

źródło: fundacja-fileo.pl

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy.

Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.