Lifetime: sieć telewizyjna wyemituje homoseksualny film w tegorocznej świątecznej ofercie

Hallmark nie jest jedyną siecią, która planuje wyemitować filmy o tematyce homoseksualnej w nadchodzące święta. Podczas gdy świętuje się nadejście Mesjasza, który przybył, aby zbawić ludzi od ich grzechów, Lifetime planuje wyemitować film, którego głównym wątkiem będzie opowieść o dwóch mężczyznach, którzy pociągają siebie nawzajem.

Wśród 30 nowych filmów, które pojawią się w programie „It’s a Wonderful Lifetime”, będzie „The Christmas Set Up”.

„Hugo, prawnik z Nowego Jorku, i jego najlepsza przyjaciółka Madelyn udają się do Milwaukee, aby spędzić wakacje ze swoją mamą Kate, która jest również odpowiedzialna za lokalne obchody Bożego Narodzenia. Kate, jako swatka, organizuje spotkanie Hugo z Patrickiem, przyjacielem Hugo z liceum i potajemną miłością, który niedawno wrócił po udanym pobycie w Dolinie Krzemowej ”- głosi opis filmu.

Historia została napisana przez Michaela J. Murraya i zostanie wyprodukowana przez Neshama Entertainment we współpracy z MarVista Entertainment. W tym miesiącu rozpocznie się casting i produkcja.

Lifetime powiedział w komunikacie prasowym, że „The Christmas Set Up” i inne filmy, które zostaną wyemitowane, pokazują „zaangażowanie firmy w różnorodne opowiadanie historii z jej  talentami i postaciami”.

„Cieszymy się, że możemy kontynuować naszą spuściznę w tworzeniu wakacyjnego miejsca, które będzie przyjemne dla wszystkich w Lifetime” – powiedziała w oświadczeniu wiceprezes wykonawczy i dyrektor ds. Programowania Amy Winter.

Serwis wspomniał o nadchodzącym filmie w poście w mediach społecznościowych 3 sierpnia , stwierdzając, że jest to „pierwszy film sieci z romansem LGBTQ jako główną historią”.

Jak wcześniej informowaliśmy , Hallmark Channel wyemitował swój pierwszy film o tematyce związanej ze „ślubem” tej samej płci w ubiegły weekend i planuje wydać więcej filmów o tematyce homoseksualnej, ponieważ planuje współpracować z organizacją GLAAD, aby „lepiej reprezentować społeczność LGBTQ”.

Firma macierzysta Crown Media Family Networks poinformowała w zeszłym miesiącu, że jest w trakcie „aktywnych negocjacji”, ponieważ  planuje włączyć „historie LGBT” do swoich programów „Odliczanie do Świąt” i „Cuda Świąt”  jeszcze w tym roku.

„Różnorodność i integracja to dla nas najwyższy priorytet i nie możemy się doczekać kilku ekscytujących zapowiedzi programowych w nadchodzących miesiącach, w tym ogłoszeń o projektach przedstawiających historie, postacie i aktorów LGBTQ” – powiedział George Zaralidis, wiceprezes ds. Promocji programów sieciowych z Crown Media Family Networks,  powiedział NBC News.

Wiceprezes wykonawczy ds. Programowania i reklamy sieciowej, Michelle Vicary, podobnie podkreśliła, że ​​Crown „szukał propozycji dla filmów LGBTQ… i chcemy rozszerzyć działalność i reprezentować Stany Zjednoczone jako całość”.

źródło: christiannews.net

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Droga do niepodległości najmłodszego państwa świata była ciężka i krwawa, lecz po jej uzyskaniu życie mieszkańców Sudanu Południowego nie okazało się prostsze. Po dwóch latach wybuchła wojna domowa, która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar. Zawarty niespełna 2 lata temu rozejm nie przyniósł pokoju, nadal trwają walki na tle politycznym i etnicznym, na skutek których najbardziej cierpi ludność cywilna. Ludzie tracą nadzieję na normalne życie w swoim kraju. Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża również mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl