Libańscy chrześcijanie angażują się w odbudowę po wybuchu w Bejrucie

Posługi ewangelickie i kościoły pomagają w zaspokajaniu podstawowych potrzeb, sprzątaniu kościołów i odbudowie domów „Módlcie się, aby kościół w Libanie był światłem wśród zniszczeń”.

W zeszły wtorek w Bejrucie w wyniku eksplozji 2750 ton saletry amonowej przechowywanych w niebezpieczny sposób w magazynie portowym zginęło ponad 140 osób, a 5000 zostało rannych w.

Od tamtej pory wiele organizacji i kościołów chrześcijańskich w kraju zaczęło działać w terenie , aby pomóc tym, którzy stracili wszystko, w tym także kościołom, które były zniszczone.

„Widok Libańczyków zbierających się razem, by oczyścić miasto i pomagać sobie nawzajem, to widok, który przynosi nowy oddech. Kościoły i organizacje pozarządowe, choć bezpośrednio dotknięte wybuchem, są również obecne, aby służyć innym w każdy możliwy sposób ”, powiedział Evangelical Focus Loulwa El Maalouf, kierownik ds. Rozwoju arabskiego seminarium duchownego i ds. Relacji partnerskich .

„Zrujnowało szpital, w którym pracowałam, moje mieszkanie i uniwersytet”

Trivina, młoda chrześcijańska studentka, która współpracuje z rodzicami w chrześcijańskiej organizacji „ Together For Family ” oraz z uchodźcami w libańskich obozach wraz z hiszpańską ewangelicką organizacją pozarządową Alianza Solidaria, wspominała, jak to przeżyła.

Wybuch w środku wielkiego kryzysu

„ Liban znajduje się obecnie w kilku warstwach kryzysów . Po pierwsze, Liban przyjmuje największą liczbę uchodźców na mieszkańca. Ponadto nasze rządy są głęboko zakorzenione w korupcji od dziesięcioleci, co doprowadziło do poważnego kryzysu gospodarczego ”- wyjaśniła El Maalouf.

Ponadto „pandemia pozostawiła wielu bez pracy bez źródła utrzymania. A teraz eksplozja, która zrujnowała Bejrut w bezprecedensowy sposób. Wielu nie żyje, wielu wciąż zaginęło, tysiące zostało rannych, a tysiące straciło domy. Na pierwszy rzut oka sytuacja wygląda beznadziejnie ”- dodała.

„Kościół jest na ulicy i w domach ludzi”

Miejski kościół biblijny jest najbliższym kościołem ewangelickim i został zniszczony, „to ogromne zniszczenie. Wygląda jak strefa wojny ”, powiedział pastor w wideo na Twitterze.

„Nasza rodzina kościelna przeżywa traumę. Doszło do poważnych zniszczeń w obu lokalizacjach naszych kampusów w Nabaa i Sabtieh, a także w mieszkaniach i firmach rodzinnych osób z naszego zboru. Ludzie odnieśli obrażenia, a niektórzy zostali przesiedleni ”, powiedziała Lily Malky Njeim, dyrektor ds. Komunikacji i partnerstwa Resurrection Church Beirut (RCB) .

Powiedziała Evangelical Focus, że „w ciągu 3 dni posprzątaliśmy i pomogliśmy w sumie 35 miejsc (głównie domy, żłobek, kilka kościołów…) , niektórzy szli z domu do domu, robili podstawowe naprawy i sprzątali gruz, inni gotowali i rozdawali żywność a inne osoby przekazują i zbierają datki ”.

„Wszyscy służyli zgodnie ze swoimi możliwościami i obdarowywali się prezentami w bezpośrednim sąsiedztwie, a nawet w sąsiedztwie bliżej miejsca wybuchu” – zaznaczyła.

Według Malky’ego „ kościół w Bejrucie nie jest zamknięty za drzwiami i oknami, kościół jest na ulicy i w domach ludzi ”.

„Pomimo otaczających nas szkód pozostaniemy latarnią morską”

„Na początku byliśmy w szoku, ale następnego dnia obudziliśmy się z nową nadzieją, że odrodzimy się jak orły, trzymając się naszej wiary i misji. Dziękujemy Panu za naszego nauczyciela i nasz personel ”, powiedziała Alice Wazir, dyrektor BBS w wideo wydanym przez LSESD.

Tony Haddad, kapelan BBS, zwrócił uwagę, że „ pomimo zniszczeń wokół nas, pozostaniemy latarnią morską , ponieważ jej opiekunem jest nasz Pan Jezus Chrystus, który poprowadzi nas przez najciemniejsze czasy, wierzymy w to z całego serca ”.

Podstawowe potrzeby tysięcy potrzebujących

LSESD współpracuje również z lokalnymi kościołami „ dostarczając żywność, wodę, artykuły higieniczne, schronienie rodzinom zniszczonym przez tę katastrofę”, wyjaśnia Lucas Shindeldecker, dyrektor MERATH.

W Arabskim Seminarium Teologicznym Baptystów „w zeszłym tygodniu mogliśmy w końcu odesłać naszych studentów do domów, a teraz akademiki są otwarte dla rodzin, które straciły domy . Chętnie służymy innym tak, jak nauczył nas Jezus ”, powiedział El Maalouf w Evangelical Focus .

„Nasz pensjonat gościł już wielu pracowników medycznych, którzy są frontmanami w walce z COVID-19. Teraz nasi pracownicy, wykładowcy i wielu wolontariuszy pracuje nad przygotowaniem naszego budynku do przyjęcia i obsługi jak największej liczby rodzin ”, dodał kierownik ABTS.

Chrześcijańska organizacja Heart for Lebanon pomaga w terenie od pierwszego dnia. Ponad 60 pracowników w Bejrucie posprzątało kilka kościołów, mieszkań i ulic.

„Spędziliśmy dzień, aby domy ludzi były wolne od zagrożeń i nadające się do zamieszkania , z nowymi drzwiami, ponieważ wszystkie drzwi i okna runęły podczas eksplozji”, podkreśla Camille Melki, CEO Heart for Lebanon.

Ponadto „ zapewniają także materace, koce, poduszki, pożywienie, środki higieniczne i niezbędne do przeżycia rodzinom w rozpaczliwej potrzebie. Zniszczenia w Bejrucie są tragiczne ”.

„Największą nadzieją Bejrutu są wierzący, którzy niosą pomoc i moc ewangelii”

Według Marwana Aboula-Zelofa „potrzeba wielu działań pomocowych. Tak wiele rodzin będzie potrzebowało opieki długoterminowej. Ale wierzę, że największą nadzieją Bejrutu nie jest stabilna gospodarka ani uczciwi politycy, ale kupieni krwią wierzący, którzy niosą ze sobą nadzieję i moc ewangelii ”.

„Tak więc modlimy się, aby kościół Jezusa Chrystusa w Libanie był jaśniejącym światłem pośród całej ciemności i zniszczenia” – dodał.

„Dziś mam złamane serce z powodu Bejrutu i moich kolegów. Niektórzy stracili życie, a innych wciąż brakuje. Proszę, módlcie się za ich rodziny! Niech Bóg zlituje się nad Bejrutem i niech wszyscy nauczymy się, jak nas nauczył Jezus, najpierw szukać królestwa Bożego! ”, Powiedział Loulwa El Maalouf na Facebooku.

źródło: evangelical focus