29.05.2020 Liban

Podczas ostatniego telewizyjnego przemówienia jedna z wyższych rangą postaci religijnych Szyi wezwała do zniesienia libańskiego porozumienia z Taif z 1989 roku. Umowa ta, która zakończyła wojnę domową w kraju, podzieliła władzę między sunnitów, szyitów i chrześcijan.

Krytyk umowy, wielki jaafarite szyicki Mufti Szejk Ahmad Qabalan, uważa, że ​​rozwiązanie umowy uwolniłoby kraj od  sekt, a tym samym stworzyłoby silną, sprawiedliwą instytucję. Inni urzędnicy państwowi wyrazili swoje zaangażowanie w utrzymanie umowy z Taif. Przywódcy szyici i członkowie Hezbollahu unikali publicznych komentarzy na ten temat.

Podczas gdy niektórzy chrześcijanie wzywają do wprowadzenia systemu federalnego w Libanie, rozwiązanie Porozumienia z Taif oznaczałoby prawdopodobnie mniejszy głos dla wspólnoty chrześcijańskiej. Mniejszości religijne miałyby niewielką reprezentację w rządzie spoza Taif, szczególnie przy tak niewielkiej liczbie w swoich społecznościach. Liban jest jedynym krajem na Bliskim Wschodzie z konstytucyjnie wymaganym chrześcijańskim prezydentem. Hezbollah, organizacja terrorystyczna / partia polityczna wspierana przez Iran, naciskała na silniejsze wpływy w rządzie.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.