Liban: po Syrii i Libii jest postrzegany jako kolejne pole bitwy dla Erdogana.

15.06.2020 Liban

W ciągu ostatnich kilku dni libańska społeczność ormiańska została zaatakowana przez zwolenników Turcji Erdogana. Zaczęło się to, gdy prowadzący ormiański program telewizyjny Nishan Der-Haroutunian otrzymał obraźliwą wiadomość podczas transmisji.

W odpowiedzi Der-Haroutunian przywołał „podstępną” historię Turków i prezydenta Turcji Erdogana.

Turcja odmawia uznania ludobójstwa na Armenii, które zdziesiątkowało ich miejscową ludność chrześcijańską.

Po pokazie wzrosły prowokujące wypowiedzi, atakując armeńską społeczność w Libanie, a nawet uzasadniając ludobójstwo.

Wielu z dumą uważało się również za Turków Osmańskich i reklamowało swoje poparcie dla Erdogana. W wirusowym wideo prezydent libańsko-arabskiej Unii „Mardalia” również zagroził Der-Haroutunianowi i większej społeczności libańsko-armeńskiej. Groził także, że zamorduje Ormian mieszkających w Bourj Hammoud.

Retoryka anty armeńska nie jest niczym niezwykłym, zwłaszcza z Turcji. Po tym, jak Turcja potwierdziła swoją władzę zarówno w Syrii, jak i Libii, Liban jest postrzegany jako kolejne pole bitwy dla Erdogana.

Ta wrzawa poparcia dla reżimu Erdogana, zwłaszcza w obliczu obecnego kryzysu gospodarczego w Libanie i trwających już protestów, budzi niepokój całego kraju.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”

br. Waldemar Skworcz-Bednarski