18.05.2020 Nigeria

14 maja,  Leah Sharibu skończyła 17  urodziny. Leah jest jedyną uczennicą pozostającą w niewoli z miasta Dapchi, gdzie ponad 100 dziewcząt zostało porwanych z Rządowej Szkoły Naukowo-Technicznej przez frakcję Boko Haram z Islamskiej Republiki Zachodniej Afryki (ISWAP). Od tego czasu pojawiło się kilka plotek o śmierci Leah, małżeństwie z bojownikiem Boko Haram i urodzeniu dziecka. Żadna z tych plotek nie została jeszcze potwierdzona, choć potwierdzono, że wciąż żyje.

Leah została zabrana, gdy miała zaledwie 14 lat i ostatnie trzy urodziny spędziła ze swoimi porywaczami. Nie miała dostępu do rodziny ani przyjaciół. Prawdopodobnie została zmuszona do nauki zasad islamskich i arabskiego, oraz porywacze próbują zmusić ją do zmiany wyznania. Prawdopodobnie wykorzystali ją również dręcząc fizyczne i mentalne, aby spróbować przełamać jej wiarę w Chrystusa. Tego rodzaju taktyki, w tym bicie, pranie mózgu, narkotyki i wykorzystywanie seksualne, były często zgłaszane przez kobiety, które uciekły z niewoli Boko Haram.

Matka Leah, Rebecca Sharibu, niedawno powiedziała Guardianowi, że jest nawet gotowa zaakceptować męża Leah jako przestępcę, jeśli oznaczałoby to, że zostanie uwolniona. Rodzina prosi rząd nigeryjski, a nawet rząd brytyjski o pomoc w uwolnieniu ich córki. Pomimo obietnic rządu nigeryjskiego, że robią wszystko, co w ich mocy, nie podano żadnych informacji na temat tego, czy Leah zostanie kiedykolwiek uwolniona. Jest to szczególnie zniechęcające, ponieważ rząd był w stanie zapewnić uwolnienie 104 innych dziewcząt w ciągu miesiąca od ich sporwania. Wszystkie te dziewczyny były muzułmankami. To spowodowało, że niektórzy twierdzą, że rząd Nigerii nie dba o Leah.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO” – Proszę, módlcie się, aby Leah pozostała silna w swojej wierze i aby w przyszłości mogła wrócić do swojej rodziny.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .