05/27/2020 Washington

Narody komunistyczne w krajach Azji Południowo-Wschodniej prześladują chrześcijan, ponieważ uważają chrześcijaństwo za zagrożenie dla swoich krajów. Na przykład w Laosie każdy chrześcijanin stał się celem rządowym. Niedawno rząd Laosu zaatakował Nang Tookta Phetsomphone, która czeka na proces za zabicie jej chińskiego pracodawcy, gdy próbował ją zgwałcić. Jej rodzina znalazła się w trudnej sytuacji w dystrykcie Khamkuet w prowincji Bolikhamxay – odmawiono jej wypuszczenia, chyba że wyrzekną się wiary w Jezusa Chrystusa.

Pastor Bountheung Phetsomphone, jej ojciec, jest wpływowym pastorem w Laosie. Obecnie jest przywódcą wiejskiego kościoła Nongpong i został dwukrotnie aresztowany. 22 sierpnia 2012 r. Wieś eksmitowała całą rodzinę; ich „wspólnota” odmówiła także 300 innym chrześcijańskim mieszkańcom prawa do kontynuowania pobytu, chyba że wyrzekną się swojej wiary. 2 września 2015 r. Pięciu policjantów włamało się do domu rodziny chrześcijańskiej i zatrzymało go oraz innego przywódcę za „szerzenie wiary chrześcijańskiej”.

Ich świadectwo spowodowało, że wielu ludzi przeszło na chrześcijaństwo. W przesłuchaniu w Genewie dotyczącym praw człowieka przeciwko rządowi Laosu wspomniano o pastorze Bountheungie z powodu tego, jak rząd potraktował go za swoją ewangelizację.

Jego córka, Nang Tookta, była pracownikiem chińskiego właściciela sklepu narodowego w dystrykcie Khamkuet. Ponieważ jej szef przestał płacić wynagrodzenie, zrezygnowała. Miesiąc później została zwabiona telefonem w celu negocjacji płatności, które był jej winien. Po przybyciu została wepchnięta do toalety, obezwładniona i zagrożono jej nożem. Walcząc o życie, złapała ostrze i zabiła go.

Tookta natychmiast zadzwoniła do sąsiadów i mieszkańców wsi i zgłosiła incydent. Jednak od tego dnia była zatrzymywana, przenosząc się z więzienia okręgowego do więzienia prowincjonalnego.

Tak czy inaczej, dystrykt, w którym ojciec Tookty doświadczył prześladowań, odmawia uwolnienia Tookty i odrzucił sprawę. Władze dystryktu wykorzystują jej sytuację jako dźwignię przeciwko całej rodzinie, wyraźnie atakując Pastora Bountheunga. Dopiero gdy wyrzekną się wiary i zapłacą grzywnę w wysokości 11 000 USD, „rozważą” jej uwolnienie.

Ich traktowanie jest karą za wierne trwanie przy Jezusie Chrystusie i posługę pastora.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO” – Proszę, módlcie się za toczący się proces Nang Tookty, za jej rodzinę, która znalazła się w trudnej sytuacji.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .