Pastor Karel Parra Rosabal z rodziną/csw

Kubański pastor Karel Parra Rosabal został zwolniony w Jobabo w Las Tunas 22 stycznia po dziesięciu dniach aresztu.

Pastor Parra Rosabal został zwolniony około godziny 16:30 czasu lokalnego 22 stycznia i został wezwany przez Prokuratora Generalnego do wzięcia udziału w posiedzeniu 25 stycznia. Na dwuipółgodzinnym posiedzeniu 25 stycznia prokuratura Jobabo potwierdziła, że ​​odstąpi od zarzutów i nie będzie prowadziła przeciwko niemu sprawy sądowej . Pastor Parra Rosabal został również ostatecznie dopuszczony do przedstawienia dowodu zakupu jego narzędzi pracy, które zostały skonfiskowane podczas jego aresztowania, jednak sprzęt nie został mu zwrócony.

Pastor Parra Rosabal jest liderem niezarejestrowanego kościoła apostolskiego Fuego y Dinámica w Jobabo. Na Kubie, pastor zarabia, prowadząc małą firmę, prawnie zarejestrowany warsztat naprawy rowerów poza swoim domem. Został aresztowany i fałszywie oskarżony o przestępstwo „gromadzenia” (acaparamiento) po tym, jak policja przeszukała jego dom i zarekwirowała sprzęt naprawczy o wartości 50 000 pesos (około 1890 USD).

CSW uważa, że ​​pastor Parra Rosabal był celem ataku ze względu na jego zaangażowanie w Ruch Apostolski, sieć stosunkowo dużych i niezależnych kościołów na całej wyspie. Rząd kubański odmówił rejestracji kościołów Ruchu Apostolskiego, skutecznie czyniąc je nielegalnymi.

Chociaż żadna oficjalna sprawa przeciwko pastorowi nie zostanie otwarta, sprzęt Parry Rosabal jest przetrzymywany przez policję. Władze nie wskazały, czy i kiedy planują zwrócić narzędzia, a źródła CSW potwierdziły, że proces zwrotu jest często długotrwały i może trwać miesiące. Utrata wyposażenia oznacza, że ​​pastor Parra Rosabal nie jest w stanie prowadzić swojej firmy i będzie miał poważne trudności z utrzymaniem rodziny.

źródło: csw

To najgorszy czas dla Sudańczyków-75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Polska Akcja Humanitarna:

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)