Krwawe ataki na chrześcijańskie domy w Indiach (wideo)

NEW DELHI  ( Morning Star News ) – Podżegane przez hinduskich ekstremistów tysiące plemiennych animistów z Chhattisgarh w Indiach w zeszłym tygodniu wypędziło chrześcijan z trzech wiosek z ich domów.

Ataki z 22-23 września przeprowadzone przez tłumy, które rozrosły się do ponad 3000 agitatorów, zniszczyły domy, wysłały chrześcijan do ucieczki i spowodowały, że kobieta trafiła do szpitala z poważnymi obrażeniami.

Sivram Koyam, mieszkaniec Kakadbeda w dystrykcie Kondagaon, powiedział, że on i inni chrześcijanie byli 22 września na lokalnym komisariacie policji, próbując ostrzec funkcjonariuszy o zbliżającej się przemocy, kiedy otrzymali telefony od krewnych, mówiąc, że zaciekłe tłumy atakują ich domy.

„Od trzeciej po południu do ósmej wieczora błagałem  policjantów, aby poszli i zatrzymali ich, ale nie poszli” – powiedział Koyam Morning Star News. „Wściekły tłum przyszedł mnie szukać, ale nie znaleźli mnie w domu, więc zaatakowali moją żonę”.

Tłum składający się z około 3000 animistów skandował hinduskie hasła, niszcząc domy w wiosce Kakadbeda.

„Jeden z nich rozdarł bluzkę mojej żony” – powiedział Koyam. „Poza ciężkimi obrażeniami wewnętrznymi moją żonę ogarnął strach i traumatyzacja incydentu. Dostała gorączki i nie mogła się poruszać z powodu silnego bólu i obrażeń ”.

Miała trudności z oddychaniem z powodu urazów klatki piersiowej i została przewieziona do szpitala w Kondagaonie w odległości 11 mil, powiedział. Poddała się leczeniu i miała wkrótce zostać wypisana.

Tłum zniszczył 10 domów należących do siedmiu chrześcijan w Kakadbeda, a następnego ranka (23 września) udał się do wioski Singanpur, niszcząc domy trzech chrześcijan i wioskę Tiliyabeda, niszcząc domy dwóch chrześcijan.

czytaj dalej: morningstarnews.org/

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Historia fotografii- Sęp i głodujące dziecko – tutaj

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”