Korea Północna głoduje

Miałem bardzo trudny czas. Dokładam wszelkich starań, aby dostać ciepłą miskę ryżu. To było nieszczęśliwe i surowe ”.

Seojun, uchodźca z Korei Północnej, nabiera emocji, gdy przypomina sobie o trudach dorastania podczas „Wielkiego Głodu” w Korei Północnej w latach dziewięćdziesiątych. Opowiada, jak wędrował po okolicy, szukając warzyw, często będąc głodnym.

Teraz Seojun, pastor kościoła w Korei Południowej, opuścił Koreę Północną, gdy był młodym mężczyzną, aby przekroczyć granicę z Chinami i przywieźć żywność. Jednak wraz ze wzrostem ryzyka uwięzienia w Korei Północnej, Seojun That trek jest teraz daleko za nim, ale trauma pozostaje.

„Trudniejszy, żmudny marsz”

Nowy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych wskazuje, że mieszkańcy Korei Północnej mogą znajdować się w takich samych sytuacjach, jakie opisał Seojun. ONZ wydała oświadczenie, w którym mówi, że 40 procent populacji kraju (25,8 miliona) umiera z głodu.

Podczas gdy przywódca Korei Północnej Kim Jong-un powiedział wcześniej Koreańczykom z Północy, aby „zaciągnęli pasa” i mówił o trudnościach gospodarczych kraju, na początku tego miesiąca, przemawiając na konferencji partyjnej, Kim użył słów, których wcześniej nie wypowiedział publicznie opisać obecną sytuację, w jakiej znajdują się mieszkańcy Korei Północnej, w tym około 400 000 podziemnych chrześcijan.

Zwracając się do przedstawicieli swojej partii, 37-letni przywódca wezwał ich do „zorganizowania kolejnego, trudniejszego„ Marszu ciężkiego ”, aby choć trochę odciążyć naszych ludzi z trudności”. Arduous March odnosi się do nazwy, którą  naród Korei Północnej nadał Korei Północnej wielki głód lat 90., w którym zginęły 2-3 miliony ludzi – kryzys, który powstał, gdy upadek Związku Radzieckiego pozostawił Koreę Północną bez niezbędnej pomocy.

Odniesienie Kima do „trudniejszego ‘Arduous March’” daje nam wgląd w kryzys, przed którym stoją obecnie mieszkańcy Korei Północnej, w dużej mierze z powodu zamknięcia swoich granic przez Koreę Północną w celu walki z pandemią koronawirusa. Colin Żwirko, analityk z Korei Północnej w NK News, powiedział BBC: „Nie jest niczym niezwykłym, że Kim Jong-un mówi o trudnościach i trudnościach, ale tym razem język jest dość surowy i to coś innego”.

Na kilka dni przed konferencją Kim zauważył, że kraj stoi w obliczu „najgorszej w historii sytuacji” i „bezprecedensowo licznych wyzwań”.

Miesięczne wynagrodzenie za 35 uncji kukurydzy

Dla mieszkańców Korei Północnej, którzy walczyli o przetrwanie podczas „Wielkiego Głodu”, słowa Kima przywołują przerażające wspomnienia i obrazy.

Hea-Woo, ocalała z obozu w Korei Północnej, wspomina, jak jej córka zachorowała z niedożywienia i zmarła podczas głodu.

Źródła Open Doors podają, że obecnie ceny rynkowe są niestabilne i często gwałtownie rosną. Nawet jeśli rynki są otwarte, większość ludzi nie ma pieniędzy, aby cokolwiek kupić. Nasze źródła podają również, że wielu obywateli zmarło już z powodu niedożywienia i głodu.

Specjalny sprawozdawca ONZ ds. Praw człowieka w Korei Północnej, Tomás Ojea Quintana,  zauważył w zeszłym miesiącu ”, że„ odnotowano przypadki śmierci głodowej, podobnie jak wzrost liczby dzieci i osób starszych, które uciekają się do żebractwa, ponieważ rodziny nie są w stanie utrzymać im.”

W raporcie zauważono również, że handel między Koreą Północną a Chinami zmniejszył się o 80% w 2020 r. W porównaniu do 2019 r. Zasadniczo handel z Chinami, który jest życiową linią gospodarczą kraju, zatrzymał się – co spowodowało znaczny spadek aktywności rynkowej, zmniejszając zyski wiele rodzin, które polegały na drobnych działaniach rynkowych.

„Mieszkańcy Korei Północnej są zależni od rzeczy, które mogą znaleźć w lasach lub górach” – mówi rzecznik Open Doors. „Wiele towarów jest przemycanych z Chin i przez Koreę Północną, zanim trafią na czarny rynek. Oficjalna gospodarka była już w śpiączce, ale teraz szara strefa również ucierpiała, zagrażając życiu milionów dzieci i dorosłych ”.

Ponieważ w Korei Północnej trwają ograniczenia graniczne, niedobory żywności czterokrotnie zwiększyły ceny [na rynku], mówi północnokoreański uciekinier Timothy *, który obecnie pracuje dla Open Doors.

Ceny kukurydzy, podstawowego pożywienia większości obszarów wiejskich Korei Północnej, ulegały ogromnym wahaniom. Czasami 35 uncji kukurydzy kosztuje więcej niż miesięczne wynagrodzenie.

Human Rights Watch donosi, że „jest o wiele więcej żebraków, niektórzy ludzie umarli z głodu na obszarze przygranicznym i nie ma mydła, pasty do zębów ani baterii”.

Módlcie się z nami za Koreę Północną

• wpływ obostrzeń COVID-19 na sytuację żywnościową. Módlcie się, aby dobra były dostępne, a głód nie powrócił
  • Koreańczycy z północy mogliby przekroczyć granicę z Chinami, aby dotrzeć do naszych zespołów, które są gotowe i czekają z pomocą
  • ochrona tajnych wyznawców