Klara Boda, dziewczynka po przyjeździe do Auschwitz została poddana selekcji i skierowana prosto do komory gazowej

Fotografia powstała na krótko przed tym, jak dziecko zostało zamordowane w komorze gazowej. W lipcu mija dokładnie 77 lat od tego tragicznego zdarzenia.

Klara Boda miała zaledwie pięć lat, gdy trafiła do obozu Auschwitz

Uwieczniona na zdjęciu dziewczynka to Klara Boda, która urodziła się 16 października 1938 roku w Tamasi na Węgrzech. Była jedyną córką Anny i Dezso Bodów. W momencie robienia fotografii miała zaledwie pięć lat. Niestety niedługo po jej wykonaniu, dziecko trafiło do obozu w Auschwitz. Z danych ancientfaces.com wynika, że Klara zmarła dokładnie 8 lipca 1944 roku. Dziewczynka od razu po przyjeździe do obozu została poddana selekcji i skierowana prosto do komory gazowej.

Z Auschwitz ocalało mniej niż pół proc. wysłanych do niego dzieci

Niemcy mordowali najmłodsze dzieci ponieważ uznawali je za nieprzydatne do pracy w obozie. Te, które nie zostały skierowane do komór gazowych lub do pracy, mogły trafić też do części obozu, która była przeznaczona do przeprowadzania okrutnych eksperymentów medycznych, które w większości kończyły się śmiercią pacjentów.

Z danych muzeum w Oświęcimiu, do Auschwitz-Birkenau deportowano około 232 tys. dzieci i młodzieży w wieku poniżej 18 lat.

W momencie wyzwolenia obozu przez żołnierzy sowieckich, znajdowało się w nim zaledwie 700 nieletnich (z czego 500 dzieci poniżej 15. roku życia) – ocalało więc mniej niż pół proc. wysłanych do niego dzieci.

źródło: gazeta.pl

400 tysięcy dzieci w Jemenie może w tym roku umrzeć z głodu

Sparaliżowany i poważnie niedożywiony siedmioletni Faid Samim został przewieziony do szpitala stolicy Jemenu, Sanie; ledwo przeżywając podróż z 170-kilometrową podróż z miejscowości Al-Jawf. Chłopiec waży jedynie 7 kg.
Już prawie umierał, kiedy przywieziono go do naszego szpitala, ale udało nam się zrobić to co konieczne i jego stan zaczął się poprawiać. Choruje na porażenie mózgowe i znaczne niedożywienie – powiedział dr Rageh Mohammed, ordynator oddziału osób niedożywionych.

Amal Hussain miała siedem lat. Jej zdjęcie opublikowane przez “The New York Times” stało się symbolem kryzysu humanitarnego w Jemenie.

Zdesperowane matki dają dzieciom wodę po gotowanym ryżu, która przypomina mleko, ale nie ma ona wartości odżywczych.

“Wojna podzieliła kraj na północ i południe, w sposób, który przypomina ten sprzed zjednoczenia Jemenu wiele lat temu. Władze usankcjonowane przez ONZ i inne państwa znajdują się w nadmorskim mieście Aden, na południu Jemenu. To tam działa tylko część administracji, bo niektórzy ministrowie zarządzają krajem z zagranicy. Działalność Polskiej Akcji Humanitarnej koncentruje się na południowej części kraju, kontrolowanej przez rząd. Z czasem chcielibyśmy też pomóc na północy. Z pewnością Jemen będzie potrzebował pomocy jeszcze przez wiele lat po zakończeniu wojny.”

Skoro działa tam administracja, to dlaczego nie powstaną obozowiska? Czy z powodu wojny brakuje materiałów i pieniędzy?

“Nie mamy pełnej analizy. Pomoc humanitarna trafia do Jemenu w ograniczonym zakresie. Mówimy o największym kryzysie humanitarnym na świecie, więc trudno zapewnić godne schronienie ponad 3 milionom osób, szczególnie gdy trwa konflikt zbrojny. Jemen jeszcze przed wojną był najbiedniejszym krajem w regionie, o trudnym klimacie i niewielkim potencjale rolniczym. Teraz 80 proc. ludzi wymaga pomocy humanitarnej, a największym problemem są głód i niedożywienie.”

ONZ wstrzymało część działań humanitarnych. Sytuacja jest „katastrofalna”

Jak podaje portal (euractiv.pl) –  Do tej pory walkę z głodem, która dotyka niemal 18 milionów Jemeńczyków, podejmowało ONZ, wysyłając specjalne misje. Jednak wraz z wprowadzeniem epidemii 75 proc. kluczowych operacji zostało ograniczonych lub zredukowanych z uwagi na brak wystarczających środków. Ponadto Światowy Program Żywnościowy musiał obniżyć racje żywnościowe o połowę, a finansowana przez ONZ opieka zdrowotna została zredukowana w ponad połowie szpitali.

Do tej pory sama epidemia cholery dotknęła 2,3 miliona Jemeńczyków a ponad 4 tysiące osób zmarło z jej powodu. ONZ prognozuje, że liczba zgonów z powodu koronawirusa w Jemenie może wynieść nawet 40 tysięcy, a ponad połowa populacji może zostać zarażona. Wysoki komisarz Narodów Zjednoczonych do spraw uchodźców (UNHCR) Filippo Grandi alarmuje, że wielu Jemeńczyków może rozwinąć dużo poważniejsze objawy wywołane wirusem COVID-19 z powodu niedożywienia i ubóstwa.

“To tragiczna sytuacja, która jest ignorowana przez resztę świata” – powiedział w wywiadzie dla indyjskiego nadawcy Wion przedstawiciel Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych do spraw uchodźców w Jemenie, Jean-Nicolas Beuze.

Aktualizacja – 06/07/2021:

Agencje ONZ poinformowały, że jeżeli nie zostanie zorganizowana pilna interwencja, w tym roku w Jemenie może z głodu umrzeć nawet 400 tysięcy dzieci poniżej 5. roku życia.

W Jemenie od niemal sześciu lat trwa wojna, która spowodowała, ze obecnie 80 proc. ludności jest uzależniona od pomocy humanitarnej.

ONZ przewiduje, że w tym roku o 22 proc. wzrośnie ostre niedożywienie wśród dzieci poniżej 5. roku życia, w porównaniu z 2020 rokiem.

Ostre niedożywienie oznacza, że istnieje ryzyko śmierci z powodu braku pożywienia.

– Liczby te są kolejnym wołaniem o pomoc ze strony Jemenu, gdzie każde niedożywione dziecko oznacza również rodzinę walczącą o przetrwanie – powiedział dyrektor wykonawczy Światowego Programu Żywnościowego (WFP) David Beasley.

Problem głodu rośnie w Jemenie z każdym rokiem. Dodatkowo dochodzi do tego wysoki wskaźnik zachorowań. Przewiduje się, że poważny problem niedożywienia dotyka około 1,2 mln kobiet w ciąży lub karmiących piersią.

Głód nigdy nie został oficjalnie ogłoszony w Jemenie. ONZ twierdzi, że kraj ten znajduje się w największym kryzysie humanitarnym na świecie.

Kryzys humanitarny pogłębił się również wraz ze spadkiem darowizn. Agencje ONZ otrzymały 1,9 mld dolarów z 3,4 mld, które są potrzebne.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Głód w Jemenie”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej