06/08/2020 Korea Północna (International Christian Concern)

Departament Propagandy i Agitacji Korei Północnej, Kim Yo-Jong, zagroził podjęciem działań przeciwko Korei Południowej w związku z balonami  informacyjnymi wysłanymi przez uciekinierów z Korei Północnej.

4 czerwca Kim Yo-Jong wydała oświadczenie, aby potępić uciekinierów wysyłających ulotki do Korei Północnej jako „idiotów”, „psów” i „ludzkich śmieci nie lepszych niż zwierzęta”. Obraża uciekinierów, mówiąc: „te szumowiny lekkomyślnie krytykują naszą najwyższą godność [Kim Jong Un] i beztrosko wyśmiewały nasze nuklearne ambicje”.

Wskazała również, że Korea Północna zniesie umowę wojskową z Seulem i zniesie biuro łącznikowe utworzone w 2018 r., Jeśli nie powstrzyma ono działań uciekinierów. Grozi również całkowitym wycofaniem Korei Północnej z projektu współpracy transgranicznej w Kaesong Industrial Park.

Uciekinierzy wysyłają balony z granicy Korei Południowej w pobliżu strefy zdemilitaryzowanej, z nadzieją na uświadomienie Korei Północnej kłamstw reżimu Kim i dostarczenie  – Dobrej Nowiny. Balony te zwykle zawierają broszury promujące demokrację i kapitalizm, krótkie wersety biblijne i cyfrowaną Biblię załadowaną na dyski USB.

W odpowiedzi ministerstwo zjednoczenia Seulu stwierdziło, że rząd rozważa wprowadzenie przepisów zakazujących kampanii ulotek, ponieważ spowodowały one napięcie na granicy.

Jednak uchwalenie takiego prawa może wywołać oburzenie na Południu o prawo do wolności słowa.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org.