Kenia: Władze lokalne odmówiły społeczności pomocy żywnościowej, ponieważ są chrześcijanami!

22.05.2020 Waszyngton  Zaniepokojony trudną sytuacją swojej społeczności , John, pastor w Mandera w Kenii, mówi, że chrześcijanom w północno-wschodnim hrabstwie odmawia się pomocy podczas pandemii COVID-19. Władze lokalne odmówiły im pomocy żywnościowej, ponieważ są chrześcijanami spoza hrabstwa. Ponadto lokalne społeczności muzułmańskie groziły im i nękały je podczas Ramadanu.

„Smutny stan chrześcijan w Manderze nie został opublikowany z powodu zaprzestania ruchu w regionie i obchodów świętego miesiąca Ramadhan. Wielu chrześcijan cierpi w rękach lokalnych wodzów, którzy nadzorują “sprawiedliwy” podział żywności pomocy rządowej podczas pandemii, która doprowadziła do zamknięcia szkół i kościołów. Tylko w moim zborze mam 12 rodzin, które ucierpiały. Nie wolno im chodzić i ustawiać się w kolejce za obóz po jedzenie, ponieważ są chrześcijanami i pochodzą z innych części kraju ”- ubolewał John.

John służył w Manderze od 23 lat i jest zszokowany, że społeczność muzułmańska dyskryminuje chrześcijan w tym trudnym okresie zamknięcia gospodarki , nawet po tak długim okresie służby.

„Jestem zaskoczony, że lokalna społeczność muzułmańska, której pomogliśmy w edukacji ich dzieci oraz w zapewnianiu im jedzenia i ubrań, postanowiła zapłacić nam złem za dobro. W przeszłości pomagaliśmy w regulowaniu opłat szkolnych i kupowaniu mundurów dla biednych muzułmańskich dzieci wokół nas. Zobacz, co teraz nam robią. To takie bolesne. Wiele dla nich poświęciliśmy, ale zdecydowali się odciągnąć chrześcijan od niewielkiej pomocy ze strony rządu ”- powiedział.

Hrabstwo Mandera odnotowało 17 przypadków COVID-19 od osób, które podróżowały z Nairobi w kwietniu, a niektóre z sąsiedniej Somalii. Rząd zablokował Manderę przed godziną policyjną o świcie, aby zminimalizować rozprzestrzenianie się nowego koronawirusa.

Od czasu zamknięcia szkół w połowie marca i ograniczenia ruchu w Nairobi, Mombasie, Kwale, Kilifi i Manderze chrześcijanie nauczający w prywatnych szkołach należących do muzułmanów nie zostali opłaceni. Nie ma mowy, aby mogli wrócić do domu, ponieważ pojazdy nie mogą podróżować poza Mandere. Wielu przypadkowych robotników jest również bezrobotnych z powodu Ramadhan. Ci, którzy pracują w kopalniach budowlanych i kamieniołomach, zostali w domu bez jedzenia.

Wysiłki na rzecz zebrania funduszy na pomoc cierpiącym chrześcijanom nie odniosły sukcesu z powodu trudnych czasów ekonomicznych w tym okresie pandemii.

Pastor powiedział: „Próbowaliśmy komunikować się z niektórymi kościołami, aby pomogły nam zebrać pieniądze dla naszych braci i sióstr w Manderze, ale jest to bardzo trudne. Do tej pory otrzymaliśmy 200 dolarów od osoby, która uwielbia pracę, którą wykonujemy w Manderze. Kupiliśmy ryż i mąkę kukurydzianą.”

Pastor gorliwie poprosił o wasze modlitwy i wsparcie: „Proszę, aby ktokolwiek usłyszy o naszej sytuacji, aby pomodlił się za nas i przysłał nam pomoc. Nie wiemy, jak długo ta sytuacja potrwa, ale wiemy, że Pan nas poprowadzi ”.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org