NAIROBI , Kenia  ( Morning Star News ) – Podejrzani członkowie powstańczej grupy dżihadystów zamordowali 20 chrześcijan w wioskach w północno-wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga (DRK) między 20 listopada a 25 listopada, podały źródła.

Sojusznicze Siły Demokratyczne powiązane z Państwem Islamskim (ADF) są podejrzewane o ataki na wioski w prowincji Kiwu Północne, powiedział miejscowy duchowny, który stracił rodzinę w ataku na wioskę Mayitike, około 20 mil na północny zachód od miasta Beni, 20 listopada. .

„Próbowali zmusić niektórych naszych chrześcijan do przejścia na islam” – powiedział duchowny, którego nazwisko nie zostało ujawnione ze względów bezpieczeństwa. „Próbowali także zmusić moją żonę i czwórkę naszych dzieci do przejścia na islam, ale kiedy odmówili, strzelili mojej żonie w głowę, podczas gdy czwórkę naszych dzieci pocięto na kawałki somalijskim mieczem”.

Źródło podało, że w dniu ataku był poza swoją wioską i w ten sposób oszczędzono mu życie.

Powstańcy dżihadu, którzy byli aktywni w przeważającej części chrześcijańskiej północno-wschodnim Kongu od 20 lat, przyspieszyli ataki na ludność cywilną po rozpoczęciu przez armię DRK zakrojonej na szeroką skalę ofensywy w październiku 2019 roku. szariat (prawo islamskie).

Osoba kontaktowa Morning Star News, która przeprowadziła wywiad z duchownym w jego domu, powiedziała, że ​​27 listopada zastała przerażonych ludzi w mieście Beni.

„Dziesięć dziewcząt zostało zgwałconych, a 15 dziewcząt uprowadzono z kościoła anglikańskiego i rzymskokatolickiego, przy czym 14 chrześcijan przyjęto do szpitala w stanie krytycznym z obrażeniami głowy, a inni ze złamanymi rękami i nogami z powodu użycia broni palnej i maczety , maczugi, somalijskie miecze i topory ”.

Mieszkańcy wsi, w tym przesiedleńcy, powiedzieli Morning Star News, że w ostatnim miesiącu islamscy ekstremistyczni bojownicy zaatakowali również wioski Kabumba, Mutwangano, Beni, Baeti, Kokola, Biangolo, Lisasa i Mutido. W tym czasie zginęło ponad 50 chrześcijan, którzy odmówili wyrzeczenia się wiary chrześcijańskiej, zwłaszcza kobiety i dzieci – powiedział duchowny.

źródło: morningstarnews

Pakistan: apel o pomoc dla dzieci z chrześcijańskiego sierocińca Mother Care Orphan Center w Lahore

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom Fundacji ”FILEO” za dotychczasową pomoc modlitewną oraz okazane wsparcie finansowe dla dzieci-sierot ludzi niewidomych, chorych i niepełnosprawnych jak również rodzin niewolników w fabrykach cegieł z Pakistanu.

Jednocześnie prosimy o udostępnianie tej informacji, gdyż potrzeby związane z pomocą żywieniową dla chrześcijan w Pakistanie są ogromne, szczególnie w dobie obecnego kryzysu.

Lesław Baran (ewangelista misyjny) :

Zwracam się do Was z apelem o pomoc dla dzieci z Mother Care Orphan Center w Lahore w Pakistanie(chrześcijańskiego sierocińca) w zakupie żywności i dokonania opłat wszystkich rachunków w miesiącu grudniu 2020 r.

Informuję, że obecna sytuacja związana z obostrzeniami i sytuacja gospodarcza na całym świecie, spowodowała obecnie całkowity brak wpływu darowizn pieniężnych na pomoc dla 48 dzieci w dwóch sierocińcach jakie objęliśmy naszą pomocą.

Ta sytuacja uniemożliwia nam również wyposażenie dwóch szkółek biblijnych dla dzieci w potrzebne im materiały szkolne.

W ostatnim miesiącu udało nam się zakupić dla nich odzież zimową i wszystkie potrzebne im rzeczy do egzystencji, ale w tym miesiącu nie posiadamy już środków pieniężnych na zakup im żywności, opłatę rachunków i wymienionych przeze mnie rzeczy.

Rząd Pakistanu nie tworzy oraz nie finansuje sierocińców czy hosteli (pozostawiają los tych dzieci-sierot, które żyją i umierają na ulicy oraz przydrożnych rowach) samym sobie.

Jedynie ubodzy i prześladowani chrześcijanie zajmują się nimi, nie otrzymując od nikogo wynagrodzenia za swoja pracę. To oni w tym celu wynajmują często domy od muzułmanów, co miesiąc płacąc za ich wynajęcie, media, utrzymując je i te dzieci-sieroty jedynie z darowizn pieniężnych jakie otrzymują.

Chrześcijan z Pakistanu, którzy w 70% są bezrobotni, a obecnie podczas obostrzeń utracili pracę i zostali całkowicie zamknięci w swoich domach ze względu na lockdown.

W tych ciężkich chwilach niepewności o jutro mogą oni liczyć tylko na naszą pomoc…

Wszystkich ludzi wielkich serc, prosimy o pomoc.

Darowizna Pakistan

Numer konta

Fundacja “FILEO” KRS 0000705635
„Pomoc dla sierot z Pakistanu”