06.01.2020 Hongkong

27 maja, kiedy wielu wyszło na ulice w Hongkongu, aby zaprotestować przeciwko drugiemu czytaniu ustawy o hymnie narodowym i uchwalonej ustawie o bezpieczeństwie narodowym, policja zatrzymała kaznodzieję Roya Chan.

Roy Chan, kaznodzieja w kościele Good Neighbor North District Church, aktywnie uczestniczy w ruchu przeciwko ekstradycji. Jest znany z organizowania akcji strajku głodowego i grupy zadaniowej „Chrońmy nasze dzieci (POC)”, która prowadzi wolontariuszy na linię frontu, aby stanąć między protestującymi a oddziałami prewencji w celu mediacji.

Kiedy policja dokonała masowego aresztowania w Causeway Bay w zeszłą środę, 86-letni „Grandpa Wong”, który jest członkiem POC, zakwestionował nieuzasadnione aresztowania policji. Roy Chan podszedł, by pomóc, ale został rzucony na podłogę i aresztowany. Przeszukano także jego torbę.

Wong był poruszony i próbował kłócić się z policją, że aresztowanie Chana było bezpodstawne, ponieważ nie zrobił nic złego.

Według strony Good Neighbor North District Church na Facebooku , Roy i inni ochotnicy, których aresztowano,  zostali zwolnieni 29 maja wczesnym rankiem. Wiele osób czekało na ich powrót. Żaden z nich nie został oskarżony, mimo że policja aresztowała wielu z powodu „nielegalnego zgromadzenia”.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski