Sparaliżowany i poważnie niedożywiony siedmioletni Faid Samim został przewieziony do szpitala stolicy Jemenu, Sanie; ledwo przeżywając podróż z 170-kilometrową podróż z miejscowości Al-Jawf. Chłopiec waży jedynie 7 kg.
Już prawie umierał, kiedy przywieziono go do naszego szpitala, ale udało nam się zrobić to co konieczne i jego stan zaczął się poprawiać. Choruje na porażenie mózgowe i znaczne niedożywienie – powiedział dr Rageh Mohammed, ordynator oddziału osób niedożywionych.

Amal Hussain miała siedem lat. Jej zdjęcie opublikowane przez „The New York Times” stało się symbolem kryzysu humanitarnego w Jemenie.

Zdesperowane matki dają dzieciom wodę po gotowanym ryżu, która przypomina mleko, ale nie ma ona wartości odżywczych.

„Wojna podzieliła kraj na północ i południe, w sposób, który przypomina ten sprzed zjednoczenia Jemenu wiele lat temu. Władze usankcjonowane przez ONZ i inne państwa znajdują się w nadmorskim mieście Aden, na południu Jemenu. To tam działa tylko część administracji, bo niektórzy ministrowie zarządzają krajem z zagranicy. Działalność Polskiej Akcji Humanitarnej koncentruje się na południowej części kraju, kontrolowanej przez rząd. Z czasem chcielibyśmy też pomóc na północy. Z pewnością Jemen będzie potrzebował pomocy jeszcze przez wiele lat po zakończeniu wojny.”

Skoro działa tam administracja, to dlaczego nie powstaną obozowiska? Czy z powodu wojny brakuje materiałów i pieniędzy?

„Nie mamy pełnej analizy. Pomoc humanitarna trafia do Jemenu w ograniczonym zakresie. Mówimy o największym kryzysie humanitarnym na świecie, więc trudno zapewnić godne schronienie ponad 3 milionom osób, szczególnie gdy trwa konflikt zbrojny. Jemen jeszcze przed wojną był najbiedniejszym krajem w regionie, o trudnym klimacie i niewielkim potencjale rolniczym. Teraz 80 proc. ludzi wymaga pomocy humanitarnej, a największym problemem są głód i niedożywienie.”

ONZ wstrzymało część działań humanitarnych. Sytuacja jest „katastrofalna”

Jak podaje portal (euractiv.pl) –  Do tej pory walkę z głodem, która dotyka niemal 18 milionów Jemeńczyków, podejmowało ONZ, wysyłając specjalne misje. Jednak wraz z wprowadzeniem epidemii 75 proc. kluczowych operacji zostało ograniczonych lub zredukowanych z uwagi na brak wystarczających środków. Ponadto Światowy Program Żywnościowy musiał obniżyć racje żywnościowe o połowę, a finansowana przez ONZ opieka zdrowotna została zredukowana w ponad połowie szpitali.

Do tej pory sama epidemia cholery dotknęła 2,3 miliona Jemeńczyków a ponad 4 tysiące osób zmarło z jej powodu. ONZ prognozuje, że liczba zgonów z powodu koronawirusa w Jemenie może wynieść nawet 40 tysięcy, a ponad połowa populacji może zostać zarażona. Wysoki komisarz Narodów Zjednoczonych do spraw uchodźców (UNHCR) Filippo Grandi alarmuje, że wielu Jemeńczyków może rozwinąć dużo poważniejsze objawy wywołane wirusem COVID-19 z powodu niedożywienia i ubóstwa.

“To tragiczna sytuacja, która jest ignorowana przez resztę świata” – powiedział w wywiadzie dla indyjskiego nadawcy Wion przedstawiciel Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych do spraw uchodźców w Jemenie, Jean-Nicolas Beuze.

Na tym zdjęciu z 23 listopada 2019 r. niedożywiony noworodek leży w inkubatorze w szpitalu Al-Sabeen w Sanie w Jemenie. Po wizycie w Jemenie dyrektora wykonawczego Światowego Programu Żywnościowego, David Beasley, ostrzegł, że jego niedofinansowana organizacja może być zmuszona do szukania setek milionów dolarów w prywatnych darowiznach w desperackiej próbie powstrzymania powszechnego głodu w nadchodzących miesiącach. Beasley powiedział Associated Press w wywiadzie w środę, 10 marca 2021 r., że warunki w zniszczonym wojną Jemenie to „piekło”. (Zdjęcie AP/Hani Mohammed, plik)

ONZ – Organizacja Narodów Zjednoczonych ostrzegła , że ofensywa rebeliantów Huti w Jemenie nasiliła prawie sześcioletni konflikt w najbiedniejszym kraju świata  ponieważ „przyśpiesza on w kierunku ogromnego głodu”.

Specjalny wysłannik ONZ Martin Griffiths i szef organizacji humanitarnej ONZ Mark Lowcock przedstawili ponury obraz kryzysu politycznego, gospodarczego i humanitarnego w Jemenie, który został zaostrzony przez rządową blokadę statków z paliwem wpływających do głównego portu Hodeida, kontrolowanego przez Huti.

Agencje ONZ poinformowały, że jeżeli nie zostanie zorganizowana pilna interwencja, w tym roku w Jemenie może z głodu umrzeć nawet 400 tysięcy dzieci poniżej 5. roku życia.

W Jemenie od niemal sześciu lat trwa wojna, która spowodowała, że obecnie 80 proc. ludności jest uzależniona od pomocy humanitarnej.

ONZ przewiduje, że w tym roku o 22 proc. wzrośnie ostre niedożywienie wśród dzieci poniżej 5. roku życia, w porównaniu z 2020 rokiem.

Ostre niedożywienie oznacza, że istnieje ryzyko śmierci z powodu braku pożywienia.

– Liczby te są kolejnym wołaniem o pomoc ze strony Jemenu, gdzie każde niedożywione dziecko oznacza również rodzinę walczącą o przetrwanie – powiedział dyrektor wykonawczy Światowego Programu Żywnościowego (WFP) David Beasley.

Problem głodu rośnie w Jemenie z każdym rokiem. Dodatkowo dochodzi do tego wysoki wskaźnik zachorowań. Przewiduje się, że poważny problem niedożywienia dotyka około 1,2 mln kobiet w ciąży lub karmiących piersią.

ONZ twierdzi, że kraj ten znajduje się w największym kryzysie humanitarnym na świecie.

Kryzys humanitarny pogłębił się również wraz ze spadkiem darowizn. Agencje ONZ otrzymały 1,9 mld dolarów z 3,4 mld, które są potrzebne.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Głód w Jemenie”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej