Jemen: ONZ wstrzymuje część działań humanitarnych. Sytuacja jest „katastrofalna”

Jemen to kraj, który cierpiał przez lata wojny domowej, ubóstwa i epidemii cholery. Teraz kryzys pogłębił się jeszcze bardziej na skutek pandemii koronawirusa i zredukowania ponad połowy dotychczasowych misji humanitarnych ONZ.

Do tej pory walkę z głodem, która dotyka niemal 18 milionów Jemeńczyków, podejmowało ONZ, wysyłając specjalne misje. Jednak wraz z wybuchem epidemii 75 proc. kluczowych operacji zostało ograniczonych lub zredukowanych z uwagi na brak wystarczających środków. Ponadto Światowy Program Żywnościowy musiał obniżyć racje żywnościowe o połowę, a finansowana przez ONZ opieka zdrowotna została zredukowana w ponad połowie szpitali.

Statystyki dotyczące ofiar mocno zaniżone

Wojna domowa w Jemenie trwa od 2015 r. między siłami lojalnymi wobec prezydenta Jemenu – Abda Rabbuha Mansura Hadiego oraz ugrupowaniem opozycyjnym wpieranym przez m.in. ruch Huti. We wsparcie obu stron konfliktu zaangażowane są Arabia Saudyjska i Iran, które toczą w ten sposób wojnę zastępczą (proxy war). W ostatnim czasie, mimo że konflikt w związku z wybuchem pandemii osłabł, to liczba zgonów i chorych w podupadających ośrodkach zdrowia jest alarmująca.

Określenie skali rozprzestrzeniania się pandemii nie może być dokładnie mierzone, gdyż liczb w zasadzie nie można zweryfikować. W podzielonym przez wojnę domową Jemenie każde źródło ma inne statystki, które łączy tylko to, że są zazwyczaj znacznie zaniżone. Podczas gdy rząd uznany na arenie międzynarodowej i wspierany przez Arabię Saudyjską zarejestrował do dziś (2 czerwca) 354 przypadków zakażenia koronawirusem i 84 zgony, to władze kontrolujące północ mają odmienne podejście. Władze Huti w Sanie całkowicie zaprzeczają istnieniu choroby w kraju i ścigają każdego, kto o niej wspomina.

„W Jemenie nie mamy możliwości wykonywania testów. Nie mamy pojęcia, jak duża jest skala zarażeń” – komentuje niezależna jemeńska dziennikarka Amal Mansoor.

Głównym wskaźnikiem skali pandemii w Jemenie są umierający na ulicach ludzie i zapełniające się cmentarze. W samym mieście Aden, liczącym ponad milion mieszkańców w ciągu jednego tygodnia odnotowano aż 500 przypadków śmiertelnych. Mimo ograniczonej liczby wykonywanych testów i braku rzetelnych informacji, nagły wzrost zgonów w przeciągu krótkiego czasu może wskazywać na obecność koronawirusa.

źródło: euractiv.pl