Izrael zarządza zamknięcie chrześcijańskiego kanału telewizyjnego

07.07.2020 Izrael (International Christian Concern)

W dniu 28 czerwca , izraelskie regulacje nadawcze  ogłosiły, że ewangeliczna chrześcijańska firma medialna, brytyjski GOD TV ma zostać zdjęty z anteny.

Cable Satellite Broadcasting Council zastanawiał się nad tym od maja, mówiąc, że firma ukryła program misyjny za swoim kanałem w języku hebrajskim.Po ogłoszeniu wydanym przez organ nadzoru, dostawca satelity Shelanu’s całkowicie zrezygnował z kanału.

Media podzieliły się oświadczeniem Ashera Bitona, przewodniczącego Rady ds. Telewizji Kablowej i Satelitarnej, który powiedział:  „Nasze badanie pokazuje, że jest to kanał, który stara się docierać do Żydów z Ewangelią Jezusa, w przeciwieństwie do sposobu, w jaki ten kanał był prezentowany w pierwszej kolejności zgodnie z przeznaczeniem dla ludności chrześcijańskiej ”.

Ron Cantor, rzecznik izraelski Shelanu’s, oświadczył, że kanał zamierza pozwać Biton, jeśli nie zostaną publicznie przeproszeni.

Shelanu’s twierdzi, że wyraźnie wyraził swoje zamiary przy ubieganiu się o koncesję i nigdy nie próbował ukryć swojego celu nadawania szerszej społeczności izraelskiej, nie tylko chrześcijanom.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.

Co 8 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko

30 tysięcy dzieci dziennie umiera przed piątym rokiem życia z powodu braku właściwej opieki i niedożywienia. Według danych UNICEF rocznie umiera 11 milionów takich dzieci. Szczególnie dramatyczna sytuacja jest w Afryce, gdzie w wielu krajach z powodu wojen lub chorób miliony dzieci zostały osierocone i bez środków do życia są zdane tylko na siebie.

Wojciech Zięba z Ruchu Solidarności z Ubogimi Trzeciego Świata”Maitri” powiedział, że wyjątkowo krytyczna sytuacja panuje między innymi w Rwandzie, w której toczyła się wojna domowa.

Tam często głową rodziny zostają 12 -14-latkowie, a dziesiątki tysięcy dzieci niezdolnych do zapewnienia sobie jedzenia, umiera.

Przedstawicielka UNICEF w Polsce Ewa Falkowska podkreśliła, że problem dotyka również krajów Azji, gdzie prawie połowa dzieci ma niedowagę z powodu braku żywności, a wysoką śmiertelność potęguje brak opieki medycznej.

Podnoszę alarm! Jeśli nic nie zrobimy, jeśli się nie przygotujemy, to po pandemii koronawirusa czeka nas pandemia niedożywienia i głodu – przestrzega David Beasley, szef WFP, Światowego Programu Żywnościowego. To część globalnego systemu wczesnego ostrzegania, agenda ONZ zajmująca się m.in. udzielaniem pomocy humanitarnej. Okoliczności są takie, że przedstawicieli tego typu instytucji słucha się ze znacznie większą uwagą niż zazwyczaj. – pisze Jędrzej Winiecki

Niemiecka organizacja ds. walki z głodem na świecie Welthungerhilfe ostrzega przed dramatycznymi skutkami obecnego kryzysu dla najbiedniejszych krajów świata. – Jeśli społeczność międzynarodowa pozostanie bezczynna, to skutkiem pandemii koronawirusa w połączeniu z konfliktami zbrojnymi i zmianami klimatu, może być klęska głodu ogromnych rozmiarów – powiedziała szefowa Welthungerhilfe, Marlehn Thieme, gazetom niemieckiej grupy RND.

Jak dodała, ograniczenia, wprowadzone w związku z pandemią, pogorszyły i tak napiętą sytuację żywnościową i pogłębiają kryzys. – Wiele osób, które w Afryce przeżyje koronawirusa, umrze potem z głodu. Najgorsze dopiero przed nami – powiedziała Thieme.

Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że liczba osób poważnie zagrożonych głodem podwoi się w tym roku, osiągając poziom 260 milionów. Duża część z nich to osoby, które nie są w stanie się wyżywić, jeśli codziennie nie pracują. Dlatego każdy dzień bez zajęcia to egzystencjalne zagrożenie, podkreśliła Thieme. Jej zdaniem, konieczna jest pomoc ze strony Zachodu.

– Potrzebujemy natychmiastowych programów pomocowych wartych miliardy, aby złagodzić skutki gospodarcze i zapewnić pomoc humanitarną – powiedziała. Oceniła, że nowe rozdysponowanie środków w budżetach przeznaczonych na pomoc rozwojową nie wystarczy. Potrzebne będą dodatkowe pieniądze. Thieme przyznała rację niemieckiemu ministrowi pomocy rozwojowej Gerdowi Muellerowi, którzy zażądał właśnie zwiększenia budżetu jego resortu o trzy miliardy euro.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski