Islamskie ataki na kenijskich chrześcijan

Dr Linda Burkle:

Piętnaście lat temu wraz z kilkoma pastorami pojechałam do Kenii, aby wziąć udział i przemawiać na konferencji przywódców regionalnych kościołów. Setki pastorów i świeckich przywódców podróżowało samochodami, motocyklami i pieszo, aby uczestniczyć w konferencji, pragnąc zostać nauczeni, wyposażeni i odświeżeni. W niektórych kościoły rozciągały się na rozległych obszarach geograficznych, a wierni mieszkali na terenach wiejskich i oddalonych bez dróg, do których można było dotrzeć tylko pieszo. W odpowiedzi zapewniliśmy kilku pastorom rowery, aby pomagali im w odwiedzaniu członków kościoła. Kiedy z nimi rozmawialiśmy, dzielili się ciężarem życia pod bezpośrednim zagrożeniem przemocą ze strony muzułmańskich bojowników. Był to szczególny niepokój w przypadku osób z oddalonych obszarów pozbawionych ochrony, które były najbardziej narażone na tego rodzaju przemoc. W ciągu kilku dni po opuszczeniu kraju

Niestety warunki tylko pogorszyły się wraz z pojawieniem się grup, które przekraczają granicę i atakują chrześcijan w sąsiednich obszarach Kenii. Podobnie jak na Bliskim Wschodzie, różne islamskie grupy ekstremistyczne dokonują terroryzmu i niszczenia w całej Afryce. Chociaż Afryka składa się obecnie z 55 państw narodowych, granice są stosunkowo nieszczelne, a lojalność plemienna, etniczna i religijna jest silniejsza niż nacjonalizm. Warunek ten jest wykorzystywany przez takie grupy jak Boko Haram, AQIM i Al-Shabaab („młodzież”), z których wszystkie są formalnie powiązane z Al-Kaidą i określane jako sunniccy islamiści. [1] W szczególności Al-Shabaab, somalijska grupa terrorystyczna, okazała się głównym zagrożeniem dla kenijskich chrześcijan mieszkających na obszarach graniczących z Somalią. Biorąc pod uwagę ubóstwo i wysokie bezrobocie wśród młodzieży w Kenii, wielu jest rekrutowanych przez Al-Shabaab z obietnicą dobrej pracy. Są nawracani na islam, przewożeni do Somalii lub Ugandy, gdzie są radykalizowani i szkoleni jako bojownicy, po czym wracają do Kenii. [2]

Według  Projektu Przeciwdziałania Ekstremizmowi  (CEP) „[Al-Shabaab] dąży do ustanowienia fundamentalistycznego państwa islamskiego w kraju, który ma nadzieję, że ostatecznie rozszerzy się na cały Róg Afryki. W ten sposób prześladowanie chrześcijan jest nie tylko kwestią praw człowieka, ale także kwestią demograficzną i bezpieczeństwa. Chociaż populacja chrześcijan w Afryce jest największa na świecie, ciągłe prześladowania spowodują zmiany demograficzne, takie jak na Bliskim Wschodzie. Bezchrześcijański Bliski Wschód i Afryka będą oznaczać śmierć tubylczych, zaawansowanych i humanitarnych cywilizacji oraz zastąpienie ich skrajnie brutalną, wrogą i antyhumanitarną ideologią. [3]

Pewien pastor, który mieszkał i pracował w okolicy, podzielił się pewnym wglądem w sytuację w wywiadzie, mówiąc: „W tym regionie Kenii plemiona są w 98% muzułmańskie. Czuli, że ich bracia w Somalii zostali zabici przez kenijski rząd, a ci ludzie zaczęli mordować ludzi, którzy nie są muzułmanami ”. Kontynuował: „Bojownicy w Kenii są Somalijczykami. Mówią tym samym językiem, co ludzie w Somalii. A teraz mogą łatwo atakować chrześcijan ”. Pastor dodał, że wydaje się, że jest to próba „oczyszczenia” regionu z nie-muzułmanów. Ci, którzy nie potrafią recytować pewnych fragmentów Koranu, są zabijani. Policja również boi się tych bojowników i nie jest w stanie ich powstrzymać. W wywiadzie pastor przytoczył jeden incydent, podczas którego ośmiu policjantów zginęło z miny podczas patrolu. „I to ludzie tam mieszkający – w meczecie iw domach swoich bliskich. Nie podają oficerom bezpieczeństwa informacji o tych przestępcach. ” [4]

William Stark, dyrektor regionalny w International Christian Concern (ICC), zgadza się z tym stwierdzeniem, zauważając, że ataki „zwykle gromadzą się w pobliżu granicy Kenii z Somalią”. Wyjaśnia dalej: „Dzieje się tak dlatego, że radykalne grupy dokonujące ataków rozpoczynają operacje poza Somalią i mogą ukrywać się w populacji zamieszkującej ten region przygraniczny, w której większość stanowi Somalii. … Prześladowanie chrześcijan mieszkających i pracujących na pograniczu kenijsko-somalijskim wymaga większej świadomości. Ponieważ Kenia jest krajem z większością chrześcijan, wielu ludziom trudno byłoby uwierzyć, że istnieją tam prześladowania chrześcijan ”. [5]

Kenia ma całkowitą populację 52 215 000, a szacuje się, że 42 820 000 chrześcijan. Pomimo tego, Open Doors plasuje Kenia 44 thna światowej liście obserwacyjnej 2020 r., liście zawierającej ranking krajów, w których prześladuje się najwięcej chrześcijan; Somalia zajmuje trzecie miejsce w rankingu. [6] Raport dokumentuje również, że większość ataków jest dokonywanych przez wojujących kenijskich muzułmanów i najazdy Al-Szabab na głównie muzułmańskie regiony północno-wschodnie i przybrzeżne graniczące z Somalią. Grupy te są odpowiedzialne za wielokrotne zamachy bombowe na kościoły i autobusy, morderstwa, porwania i inne przestępstwa. Setki chrześcijan zostało zabitych; Szczególnie narażeni są chrześcijanie nawróceni z islamu. W ostatnich latach wzrosła liczba i częstotliwość takich incydentów. Niestety, skorumpowani urzędnicy i przestępczość zorganizowana pogarszają sytuację, a przestępstwa często pozostają bez dochodzenia i bezkarne. [7]

Kenia, republika prezydencka z parlamentem, ma w swojej konstytucji prawną ochronę religii. Artykuł 32 dokumentu zawiera gwarancje wolności wyznania w przekonaniach, wyrażaniu, przestrzeganiu i niedyskryminacji. Konstytucja przewiduje również, że sądy „ quadi” orzekają w sprawach cywilnych w oparciu o islamskie prawo szariatu. Wszystkie grupy wyznaniowe muszą zarejestrować się w Rejestrze Stowarzyszeń Religijnych, a czyniąc to, otrzymują równą ochronę na mocy prawa. [8]

Chociaż rząd zapewnia prawa i wspiera wyrażanie własnej religii, nie chroni odpowiednio tych, którzy są prześladowani z powodu ich religii. Zasoby i biura rządowe są ograniczone, a czasem źle zarządzane. Rząd kenijski planował zainstalować zabezpieczenia wzdłuż granicy i zbudować mur między Kenią a Somalią, aby kontrolować napływ broni strzeleckiej i bomb. Jednak z powodu korupcji fundusze zostały splądrowane, a mur nigdy nie został wzniesiony. [9]

W swoim najnowszym międzynarodowym raporcie o wolności religijnej w Kenii w Stanach Zjednoczonych. Departament Stanu zwrócił uwagę na różne ataki terrorystyczne, które miały miejsce w ostatnich latach, oraz działania rządu podjęte przez Kenię w celu przeciwdziałania takim atakom. Departament Stanu współpracował z ambasadorem Stanów Zjednoczonych i personelem ambasady, aby często współpracować z przywódcami rządowymi i religijnymi w celu promowania dialogu międzywyznaniowego, uznania dla różnorodności, tolerancji i rozprzestrzeniania napięć politycznych i etnicznych. [10] Niestety, takie wysiłki dyplomatyczne okazały się w dużej mierze nieskuteczne i konieczne może być nawet rozważenie sankcji.

W międzyczasie nadal modlimy się za prześladowanych chrześcijan w Kenii; za ich ochronę, bezpieczeństwo i uzdrowienie traumy wynikającej z gwałtownych ataków.

Dr Burkle przeszła na emeryturę z Armii Zbawienia na początku 2019 r., Gdzie nadzorowała szereg usług społecznych w regionie wielopaństwowym. Wraz z prokuratorem generalnym Burkle współprzewodniczył Nebrasce Human Trafficking Task Force. Dr Burkle posiada tytuł doktora stosunków międzynarodowych. Dr Burkle pracowała z prześladowanymi narodami w wielu krajach, a jej praca doktorska dotyczyła prześladowań religijnych; szczególnie w odniesieniu do Iranu, Iraku, Sudanu, Chin i Birmy (Mjanma). Dr Burkle mieszka w Omaha w stanie Nebraska. Ma troje dorosłych dzieci i ośmioro wnucząt.

źródło: persecution.org