Islamscy bojownicy terroryzują Mozambik

Mozambik (MNN) – islamski terroryzm wzrasta w południowo afrykańskim kraju w tym roku. Radykalna grupa islamska, którą miejscowi nazywają al-Shabab (bez związku z somalijską grupą o tej samej nazwie), od 2017 roku przejmuje coraz większe terytorium w północno-wschodnim Mozambiku.

Wcześniej w tym miesiącu bojownicy zamordowali 50 osób na boisku piłkarskim, próbując wywołać terror w całym kraju.

Greg Musselman z Voice of the Martyrs Canada mówi: „W tej części Mozambiku jest to bardzo silny obszar muzułmański. Ale jest tam wielu chrześcijan, w tym całe wioski. Ta islamska grupa atakuje teraz nie tylko chrześcijan, ale każdego, kto nie chce zgadzać się z ich ideologią. Chcą stworzyć kalifat i używają do tego terroru ”.

Chociaż religia odgrywa rolę w tej przemocy, obszar Mozambiku, który ta grupa stara się kontrolować, ma duże zasoby ropy naftowej, co czyni go również praktycznym celem.

Eskalacja sytuacji

Grupa bardzo się zorganizowała w ostatnich miesiącach, uzbrojona w wyrafinowaną broń i wykorzystująca zaawansowaną taktykę. Musselman mówi, że przez wielu ludzi sytuacja została zignorowana. „To nie jest tylko mała sytuacja, w której bierze udział kilkaset osób. I to byłoby tragiczne. Ale odkąd to się zaczęło w październiku 2017 r., Zginęło ponad 2000 osób, a wysiedlono 400 000 osób. A co się stało, to infrastruktura również została zaatakowana. Wiele centrów medycznych zostało zniszczonych ”.

Wiele osób straciło domy, a Musselman twierdzi, że niepewność zakłóciła rolnictwo.

Wrażliwe chrześcijańskie wioski i kościoły potrzebują modlitwy o ochronę przed tą szalejącą w kraju grupą terrorystyczną. Módlcie się, aby Bóg uchronił ich przed przemocą i strachem, jaki ci terroryści próbują wzbudzić.

Módlcie się, aby Bóg pocieszył chrześcijan, którzy stracili bliskich, nadzieją Jezusa i zmartwychwstaniem.

źródło: mnnonline