Islamiści z Boko Haram spalili żywcem 86 dzieci!

Kartka z kalendarza islamskich terrorystów!!!

Niestety, to się stało naprawdę: Islamiści z Boko Haram dokonali  pacyfikacji wioski na północnym-wschodzie Nigerii.

Kilkunastu bojowników walczących o wprowadzenie szariatu w tym afrykańskim kraju zaczęło podpalać chaty, w których znajdowali się ludzie.

Kto uciekał ten był zabijany z ostrej amunicji. Służby ratunkowe doliczyły się 86 ofiar śmiertelnych, w tym mnóstwa dzieci, które spłonęły żywcem. Kolejne 62 osoby odniosły obrażenia. Europo! Jakieś słowa oburzenia chociaż?!

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Historia fotografii- Sęp i głodujące dziecko – tutaj

Droga do niepodległości najmłodszego państwa świata była ciężka i krwawa, lecz po jej uzyskaniu życie mieszkańców Sudanu Południowego nie okazało się prostsze. Po dwóch latach wybuchła wojna domowa, która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar. Zawarty niespełna 2 lata temu rozejm nie przyniósł pokoju, nadal trwają walki na tle politycznym i etnicznym, na skutek których najbardziej cierpi ludność cywilna. Ludzie tracą nadzieję na normalne życie w swoim kraju. Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża również mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Numer konta

Fundacja”FILEO”  KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)

4 thoughts on “Islamiści z Boko Haram spalili żywcem 86 dzieci!

• 30 maja 2020 o 08:27
    Permalink

Takie organizacje powinny być natychmiastowo wyczyszczone z tych nie humanitarnych praktyk ONZ powinno zrobić porządek.

• 30 maja 2020 o 19:00
    Permalink

Dekalog przeszkadza rządzącym w Europie bezbożnikom, w Islamie dominuje dążenie do rozkoszy bez względu nawet na cierpienia kobiet. UE wg lewicowych komisarzy chce być wielkim domem publicznym.Póki co istnieje pewna zbiezność interesów neomarksistów i radykalnego islamu.Stąd cały świat ateistycznych mediów tematu mordowania katolików nie dotyka. Swego czasu takie zbieżne interesy mieli bolszewicy i Niemcy z hitlerem na czele.

• 31 maja 2020 o 10:36
    Permalink

Moim zdaniem,swiat lekcewazy islam,w k.zabijanie nieislamistow jest prawem,nakazem Allacha,za to idzie sie do nieba.Jesli skysze o pokojowym islamie to mnie po prostu skreca.Kto watpi w to co pisze powinien zapoznac sie z zasadami islamu,powinien uwaznie przecz\ytac Koran.Podstawa kazdej religii jest jej pismo swiete,a takim jest Koran.Od poczatku VII wieku nie zmienil sie ani na jote.Na poczatkuVIIw.powstal i zaczal podbijac swiat,gdyz glosi,ze jedynie prawdziwa religia jest islam,a szyscy niewierni powinni sie nawrocic albo zostana zabici.Innej drogi nie ma.Co prawda okresowo nie zabijaja,udaja pokojowych,toletancyjnych,ale to tylko wtedy gdy dzihad zawieszaja,by doczekac sprzyjajacych sytuacji.PO mistrzowsku od poczatku istnienia posluguja sie instrumentem obwiazkowego,przymusowego klamstwa niewiernym, zwanego takiji.Ta religijna zasada pozwalala i pozwala zdobywac terytoria sila,podstepem,tak jak dzieje sie obecnie.Imigracja jest tylko instrumentem do zdobycia terytorium.A teraz kilka cyt.z Koranu.,,O wy,k.wierzycie!Nie bierzcie,sobie za przyjaciol waszych ojcow i waszych braci,jesli oni przekladaja niewiare ponad wiare…”s.9,23 O wy,k.wierzycie Nie bierzcie sobie za przyjaciol Zydow i chrzescijan..”s.XLII,4,,,A kiedy mina swiete miesiace,wtedy zabijajcie balwochwalcow,tam gdie ich znajdziecie;Chwytajcie ich ,oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!”s.IX,5.,,O wy,k.wierzycieZwalczajcie tych sposrod niewiernych,k.sa blisko was.Niech sie spotkaja z wasza surowoscia”.s.IX,123.,,Zwalc\ajcie tych,k.nie wiera…dopoki nie zaplaca daniny wlasna reka i nie zostana upokorzeni.” Pozwalaja czasami mieszkac obok siebie pod warunkiem zaplacenia daniny,a to odbywa sie w rozny sposob w roznych krajach rzadzanych przez islam.,,Ci,k walczyli na drodze boga /powinno byc Allacha,to wina pierwszych tlumaczen/swoimi majatkami i duszami beda mieli najwyzszy stopien u boga/Allacha/”20.,,,,A lesli sie odwroca to chwytajcie ich i zabijajcie ich gdzikolwiek ich znajdziecie.My dajemy nad nimi wladze jawna.”,,Zaprawde niewierni sa dla nas wrogiem jawnym!”101,,,My wzniecilismy wrogosc i nienawisc wsrod nich..”Takie sa 2/3 Koranu:jak zdobyc trutorrium niewiernych,jak podbic jak zniewolic.I klamstwem ,takiji jest,ze Allach jest milosierny.Takie motto jest przed wszystkikmi surami oprocz 9,poniewaz cala az kipi nienawiscia i poswiecona jest koniecznisci zabjjania az do ostatniego niewiernego.