Islamiści wspierani przez Turcję porywają 14 chrześcijan w Syrii

JEROZOLIMA, Izrael – Kurdyjskie i syryjskie media informują, że wspierani przez Turcję syryjscy bojownicy opozycyjni porwali 14 Kurdów, którzy przeszli na chrześcijaństwo z miasta Afrin w północnej Syrii.

Pastor Nehad Hasan, który pochodzi z Afrin, ale obecnie przewodzi kurdyjskiemu kościołowi w Bejrucie, powiedział Syriac Press, że odpowiedzialne są frakcje Syryjskiej Armii Narodowej – koalicji wspieranych przez Turcję milicji, z których część to radykalni islamiści.

„Przestaliśmy kontaktować się z porwanymi na podstawie ich prośby i obaw o ich rodziny” – poinformował Hasan w zeszłym tygodniu. „Otrzymaliśmy jednak obietnice, że wkrótce zostaną wypuszczone”.

Turcja przejęła Afrin w 2018 roku z pomocą niektórych syryjskich radykalnych grup islamistycznych. Niektóre z tych frakcji zostały oskarżone o popełnienie zbrodni wojennych na tamtejszych mieszkańców.

Hasan powiedział kurdyjskiej grupie medialnej Rudaw, że zanim Turcja najechała Afrin, było około 250 chrześcijańskich rodzin. Wielu uciekło i nie jest jasne, ilu chrześcijan pozostaje tam dzisiaj.

CBN News informowało wcześniej, że wspierana przez Turcję grupa rebeliantów porwała 40-letniego Radwana Muhammada, chrześcijańskiego nauczyciela syryjskiego niedaleko Afrin w zeszłym miesiącu.

Według Christian Solidarity Worldwide (CSW), Muhammad został aresztowany 30 lipca za odmowę oddania swojego budynku szkolnego na szkolenie islamskie.

Pastor Hasan obawia się o swoje życie.

„Jesteśmy bardzo zaniepokojeni życiem i dobrobytem Radwana. Jest przetrzymywany w kwaterze głównej Failaq Al-Shama w Afrin i mogą go stracić. Te islamistyczne grupy i ich tureccy władcy idą śladami IS (Państwa Islamskiego). W rzeczywistości wielu z ich bojowników to byli członkowie IS i Al-Kaidy – powiedział CSW.

Komisja ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej Stanów Zjednoczonych (USCIRF) opublikowała na Twitterze, że Mahomet został oskarżony o apostazję – wyrzeczenie się religii i wzywa do jego uwolnienia.

„USCIRF obawia się o bezpieczeństwo Radwana Muhammada, mieszkańca #Afrin, którego frakcja #TFSA podobno zatrzymała i oskarżyła o apostazję. USCIRF wzywa Turcję do interwencji, nakazuje swoim sojusznikom uwolnienie Radwana ”, powiedział USCIRF.

Porwania i aresztowania są powszechne w Afrin, a Organizacja Praw Człowieka Afrin stwierdziła, że  oskarżenia o apostazję  są „kolejną wymówką, którą milicje używają do popełnienia przestępstwa w Afrin”.

źródło: cbn.com/