ISIS w Egipcie dokonało egzekucji na 62-letnim koptyjskim mężczyźnie ,,jako ostrzeżenie” dla chrześcijan w tym kraju

Egipska grupa terrorystyczna powiązana z ISIS dokonała egzekucji trzech mężczyzn, w tym koptyjskiego chrześcijanina, jako ostrzeżenie za wspieranie sił zbrojnych kraju.

62-letni Nabil Habashi Salama, członek mniejszościowego kościoła koptyjskiego Kościoła Prawosławnego w Egipcie , został pokazany na nagraniu wideo opublikowanym w sobotę, jak został postrzelony w tył głowy.

Na nagraniu bojownik z zamazaną twarzą, AK-47 przewieszonym przez klatkę piersiową i palcem wskazującym uniesionym do nieba, ostrzega „chrześcijan Egiptu”, że „za taką cenę płacisz za wspieranie armii egipskiej”.

Egipt walczy z rebelią dżihadystów na północnym Synaju od co najmniej 2011 roku, w tym lokalne grupy plemienne, Al-Kaidę i Wilayat Sinai – istniejącą wcześniej grupę bojowników, która przysięgła wierność ISIS w 2014 roku.

Pierwotnie założona jako Ansar Beit Al-Maqdis według służby monitorowania terroru Uniwersytetu Stanforda, początkowym celem grupy było uwolnienie pobliskiej Jerozolimy z zachodnich wpływów i zlikwidowanie wszelkiej obecności izraelskiej w Egipcie.

Jednak po obaleniu dyktatora Hosniego Mubaracka w 2011 roku w ramach Arabskiej Wiosny, grupa skupiła się na wyparciu armii egipskiej z Synaju i przejęciu kontroli nad regionem.

W 2012 roku grupa przeprowadziła pierwsze ataki – na rurociąg eksportujący gaz do Jordanii i Izraela oraz na siły izraelskie w pobliżu granicy.

Kiedy armia odsunęła od władzy Mohammeda Morsiego z Bractwa Muzułmańskiego w 2013 roku, Ansar ponownie skierował swoją uwagę na siły rządowe, oskarżając je o tłumienie grup dżihadystów.

Seria śmiertelnych i wyrafinowanych ataków na siły egipskie w 2014 roku, w których zginęło co najmniej 50 żołnierzy, sprawiła, że ​​grupa została nazwana przez New York Times „najbardziej niebezpieczną w Egipcie”, a rząd rozpoczął operacje przeciw powstańcom.

W obliczu potęgi armii egipskiej w listopadzie 2014 r. Grupa przysięgła wierność ISIS i zmieniła nazwę na Wilayat Sinai, czyli Państwo Islamskie – Prowincja Synaj.

źródło: dailymail

UNICEF: co 8 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko!

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Mały chłopiec zabiera swojego niedożywionego braciszka do ośrodka żywienia terapeutycznego prowadzonego przez medyczną organizację charytatywną Medecins Sans Frontieres w Ajiep w Sudanie | REUTERS

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)