Wolny w Chrystusie, chociaż w więzieniu

Naser Navard Gol-Tapeh został aresztowany 24 czerwca 2016r. podczas nalotu agentów służby bezpieczeństwa na przyjęciu z okazji zaręczyn w Karadżu na przedmieściach Teheranu. Wszyscy obecni zostali aresztowani, lecz większość została na szczęście zwolniona po przesłuchaniu. Jednak Nasera i trzech azerskich chrześcijan przywieziono do więzienia Evin. Uważa się, że Naser nie został zwolniony z tego powodu, iż był starszy od pozostałych i dlatego uznano go za lidera.

Wszyscy czterej chrześcijanie byli przez dwa miesiące przetrzymywani w izolatkach i poddawani intensywnym przesłuchaniom. Odmawiano im pomocy konsularnej i porady prawnej. Wszystkim zorganizowano zarzut „zorganizowania nielegalnego zgromadzenia, spisku i ewangelizacji”. Po tym czasie zostali przeniesieni do cel na oddziale 350 w więzieniu Evin, a miesiąc później czasowo zwolnieni za poręczeniem majątkowym. Trzem Azerom – Bahramowi Nasibowomi, Jusifowi Farhadowowi i Eldarowi Gurbanowowi zezwolono na opuszczenie Iranu w listopadzie 2016r., kosztem przepadku poręczenia majątkowego.

Podczas procesu Nasera, który miał miejsce w maju 2017r., sędzia Mashallah Ahmadzadeh oskarżył go o „działanie zagrażające bezpieczeństwu państwa polegające na utworzeniu i prowadzeniu nielegalnej organizacji kościelnej w swoim domu”. Sąd wydał skazujący wyrok, opierając swój werdykt na raporcie Ministerstwa Wywiadu, w którym rzekomo znajdowały się dowody na to, iż Naser działał na szkodę państwa, tworząc „nielegalną sieć kościołów domowych”. Sąd odmówił zarówno dostępu do raportu, jak i do akt sprawy adwokatowi Nasera, Hosseinowi Ahmadiemu Niazowi. 23 maja Naser został skazany na 10 lat więzienia. Trzej Azerowie otrzymali taki sam wyrok zaocznie. Naser odwołał się od wyroku, ale Sąd Rewolucyjny w Teheranie odrzucił jego apelację 12 listopada 2017r.. Apelacja trzech Azerów także została odrzucona, na szczęście jest mało prawdopodobne, by zostali oni deportowani do Iranu w celu odbycia kary.

20 stycznia 2018r. Naser został przyjęty do więzienia Evin w celu odbycia dziesięcioletniego wyroku. W czerwcu 2020r. został poinformowany, że ponowna rozprawa w celu zmiany jego dziesięcioletniego wyroku się nie odbędzie.

W liście z więzienia, wysłanym 31 stycznia 2020r. napisał: „Pozostaję pełen ufności we wszystkich przeciwnościach i wierzę, że uwolni mnie Ten, w którym pokładam nadzieję, ponieważ Pan, nasz Bóg, nie zapomina o swoich dzieciach. Wyznam zatem z odwagą: Pan jest moim wspomożycielem. Pamiętajcie o mnie zawsze w swoich modlitwach. Wasze modlitwy są ofiarą miłą Bogu, w której ma upodobanie”. Naser prosił również o modlitwę za jego bliskich, by stali się uczniami Jezusa oraz o rozprzestrzenianie się Ewangelii w Iranie.

źródło: Głos Prześladowanych Chrześcijan, NR 5 (78) 2020